BiH
132

Delegati iz RS-a spriječili donošenje još jednog bitnog zakona

Piše: J. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas nisu usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine što je bio jedan od dva uslova Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL). Staša Košarac, delegat iz Kluba Srba, kazao je da su na ovaj način "obranili interese Republike Srpske".

Košaraccu je sporno to što bi se, navodno, usvajanjem ovog zakona neke nadležnosti prenijele sa RS-a na državu. Međutim, nije znao odgovoriti koji su to sporni članci Prijedloga zakona u kojima se sa tog bh. entiteta prenose nadležnosti na državu.

"Prepiznali smo potrebe određenih krugova da se dio nadležnosti sa RS-a prenesu na nivo BiH. Zakon je vraćen u redovnu proceduru i imamo dovoljno mogućnosti da, u skladu sa interesima, Ustavom RS-a i BiH te poslovničkim ne dozvolimo prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH. Učinit ćemo sve da se te nadležnosti ne prenesu", kazao je Košarac.

On je najavio mogućnost izjašnjenja Narodne skupštine RS-a o ovom Prijedlogu zakona koji će proći redovnu proceduru.

Na pitanje da novinarima pojasni koje se to nadležnostri kroz ovaj Prijedlog zakona prenose sa entitetskog na državni nivo, Košarac je kazao da ne želi ulaziti u meritum Prijedloga zakona.

Halid Genja, delegad Kluba Bošnjaka u Domu naroda, izrazio je svoje žaljenje zbog činjenice da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine dana nije usvojen.

Ipak, izrazio je zadovoljstvo što je danas uvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, prvi od dva uslova Moneyvala.

"Nadam se da će FATF i Moneyval imati to u vidu. Nismo imali dovoljan broj glasova iz RS-a ni za hitnu ni za skraćenu proceduru", kazao je Genjac.

Ipak, on je izrazio nadu da će zakon biti usvojen u redovnoj proceduri.

"Zakon je još uvijek u životu. Slijedi komisijska faza, prvo i drugo čitanje i mogućnost da u skladu sa poslovnikom predlažemo da se pojedine faze zakonodavne procedure skraćuju. Mislim da je to daleko bolje da imamo zakon u životu, da možemo prije doći do tog zakona ukoliko se pronađu kompromisi i pokaže se više političke volje. Mislim da će tijelo Vijeća Evrope koje ovu oblast tretiraju imatu ovo u vidu", kazao je Genjac.

Prijedlog zakona usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ali danas nije imao dovoljnu većinu.

"Mislim da je od najlošijih rješenja ovo bilo najmanje loše rješenje", dodao je on.

Sredinom juna FATF će zasjedati kada bi se, ukoliko Prijedlog zakona ne bude usvojen u redovonoj proceduri, BiH trebalča naći na crnoj listi zemalja.