Posjeta Banjoj Luci
0

Davutoglu obišao gradilište džamije Ferhadija

FENA
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu danas je u Banjoj Luci obišao gradilište Ferhat-pašine džamije i razgovarao s banjalučkim muftijom Edhemom ef. Čamdžićem o izgradnji ovog vjerskog objekta, čiju obnovu je pomogla Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Muftija Čamdžić je šefa turske diplomate upoznao s historijskim značajem Ferhadije, ali i onome što taj nekadašnji objekat pod zaštitom UNESCO-a predstavlja za sve vjernike u BiH.

Banjalučki muftija je ministru Davutogluu pokazao i nekadašnje dijelove džamije, koji su nakon rušenja, ratne 1993. godine, pronađeni u rijeci Vrbas.

Čamdžić je naglasio da taj kamen nije uništio ni zemljotres, niti eksploziv, kojim je Ferhadija porušena.

"Ferhadiju danas gradimo od autentičnog materijala, od kojeg je bila i sazidana", podsjetio je banjalučki muftija tokom razgovora sa Davutogluom.

Turski šef diplomatije danas će se u Banjoj Luci sastati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, nakon čega se očekuju i izjave za medije.

Ministar Davutoglu, koji boravi u posjeti BiH, prethodno je u Sarajevu razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te predstavnicima više političkih stranaka, a u večernjim satima boravit će u Mostaru.