Davutoglu u posjeti BiH
0

Sastanci sa političarima, posjeta Butmiru i džamiji Ferhadija

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: AFP)
Ahmet Davutoglu (Foto: AFP)
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, koji predvodi tursku delegaciju u posjeti BiH, održat će danas niz sastanaka s predstavnicima bh. vlasti.

Davutoglu će boraviti u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, gdje će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH i liderima vodećih političkih stranaka, s kojima će razmijeniti gledišta o važnim izazovima koji BiH čekaju u predstojećem periodu.

To se prije svega odnosi na ustavne reforme i formiranje vlasti, a bit će razmotren i mogući doprinos Turske ovom procesu, najavljeno je iz Ambasade Republike Turske u BiH.

Osim bilateralnih razgovora u Sarajevu, turski ministar vanjskih poslova u glavnom gradu BiH obići će Baščaršiju te posjetiti kamp Butmir, nakon čega će otputovati u Banju Luku.

Tokom posjete RS-u, Davutoglu će obići i neke spomenike Otomanske kulturne baštine, kao što je džamija Ferhadija, u čijoj obnovi je pomogla Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Davutoglu, koji je i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope, tokom posjete našoj zemlji razmotrit će i mogući doprinos koji BiH može biti osiguran u u okviru Vijeća Evrope.

Kako je istaknuto, Turska pridaje poseban značaj odnosima s prijateljskom BiH, uz snažnu podršku njenom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlanskoj orjentaciji.