U posjeti BiH
0

FOTO / Davutoglu prošetao Baščaršijom i posjetio mezarje na Kovačima

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, koji boravi u posjeti BiH, izjavio je danas u Sarajevu kako očekuje da će u BiH uskoro biti formirana vlast nakon općih izbora, te da će zemlja krenuti putem političkog i ekonomskog prosperiteta.

"Turska želi dati doprinos napretku BiH", ustvrdio je ministar Davutoglu u izjavi novinarima.

Potvrdio je da je u našu zemlju doputovao u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope kako bi pomogao u formiranju vlasti, ustvrdivši kako na taj proces gleda s optimizmom.

"Danas sam u posjeti nakon razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice, odnosno EU i Vijeća Evrope tokom kojih je konstatirano da moramo imati saradnju da pomognemo BiH u formiranju vlasti", kazao je.

Dodao je kako je sinoć održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a jutros je razgovarao sa liderima SDA, SDP- a BiH i Stranke za BiH Sulejmanom Tihićem, Zlatkom Lagumdžijom i Harisom Silajdžićem.

Poslijepodne će posjetiti Banju Luku, gdje će se sastati s liderima SNSD-a i SDS-a Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem, te predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Tokom večerašnje posjete Mostaru, turski ministar vanjskih poslova namjerava održati sastanke s liderima HDZ-a BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, te drugim političkim liderima.

Također, potvrdio je da će tema razgovora biti i reforma Ustava, odnosno provedba odluke Suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Danas je tokom boravka u Sarajevu, ministar Davutoglu, u pratnji nekih od domaćih predstavnika vlasti, obišao Baščaršiju, a potom i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.