|

Da li se odlučiti za vjeronauku u školi

Da li se odlučiti za vjeronauku u školi
0
S
Sarajevo-x.com
14.12.2011. u 14:45
14
komentara
0

dijeljenja
Da li se odlučiti za vjeronauku u školi
Vjeronauka u osnovnoj školi ima status izbornog predmeta, što znači da se roditelji učenika, u skladu sa vlastitim religijskim uvjerenjima, opredjeljuju da li će njihovo dijete pohađati nastavu vjeronauke u školi. Jednom odabrana, vjeronauka postaje obavezan predmet.
Većina roditelja vjeronauku smatra potpuno prihvatljivim nastavnim predmetom u javnim školama, naglašavajući njegovu ogojnu komponentu, a sa druge strane, pravo demokratskog izbora pohađanja vjeronauke. Međutim, stav roditelja i učenika pripadnika manjinskih naroda na određenom području je po ovom pitanju bitno drugačiji od stava većine, jer oni način organiziranja nastave vjeronauke doživljavaju kao vid razdvajanja djece i diskriminacije.

Izdvajanje iz razreda tokom nastave vjeronauke kod ovih učenika, zbog ''činjenice'' da su ''drugačiji'', izaziva snažan osjećaj neugodnosti.

Nastavnici su, s druge strane, znatno kritičniji prema postojanju vjeronauke kao predmeta u školama. Oni se, većinom, opredjeljuju za izučavanje nekog drugog predmeta umjesto vjeronauke, prihvatajući mogućnost da to bude predmet o svim velikim i svjetskim religijama i kulturama.

Više o ovoj temi saznajte u emisiji Odličan 5+!

Projekt Odličan 5+ je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.

Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...