Tema emisije Odličan 5+!
0
Da li se odlučiti za vjeronauku u školi
Komentari (14)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Vjeri nije mjesto u obrazovnom sistemu, ni u osnovnom ni u bilo kojem školstvu i tačka! Neka daju djeci više fizike, kemije, matematike, biologije i to ne kroz formule, nego na način da djecu zainteresiraju za svijet oko nas. Neka djeca upoznaju svijet u kojem živimo, njegove zakonitosti i principe, jer sve je u prirodi podređeno zakonima fizike, a ne svetim knjigama. Ko hoće da sluša hodže i popove, eno džamija i crkava, niko nikome ne brani, niti je, u bivšoj Jugi, ikad branio. Ukratko: Više nauke, manje ublehe!
Moje misljenje je da djeca u toj dobi nisu dovoljno zrela da shavte kompleksnost religijskih poruka ... sto najbolje vidimo iz nagle spoznaje Religije u poznijoj dobi koja obicno zavrsava u ekstremizmu. Narocit problem je taj sto je kod nas sve religiozno uglavnom optereceno bermenom proslosti i pogresnog interesnog prezentovanja vjere. Stoga sociolozi/pedagozi i ini, trebaju naci modalitet kako, kada i sto je najvaznije u kojoj mjeri treba djecu okrenuti religiji, ali se bojim da mi takvih nemamo ... Sirina naobrazbe u svim podrucijima moze dati i normalan i umjeren stav prema drugima i drugacijima ... Znaci dajte djeci puno, puno, puno knjiga prije nego sto im date bilo koju SVETU KNJIGU!
Jedan od smiješnijih argumenata jeste onaj kako će biti neugodno manjinama, kao da će neko njima nametetati vjeronauku koja nije njihova, kao da se neće poštovati njihov izbor. Demokracija i jeste protežiranje volje većine, uz poštovanje prava manjine. Ali nametanje manjinske volje (pa makar razlog bio i da se oni ne osjećaju ugroženo) je karikatura demokracije. Stalno se zanemaruje činjenica da je vjeronauka u školama u skladu sa međunarodnim konvencijama, kojih je potpisnik i BiH, i bh. zakonom o slobodi vjere, te evropskom praksom. Samo u totalitarističkim sistemima nije bilo vjeronauke. Od 35.107 učenika osnovnih škola u KS, za vjeronauku je 30.262 (86%), za alternativni predmet 3.078 (9%) i za \"hodnik\" 1.762 (5%). Činjenica je da je većina za vjeronauku, a manjina za nešto drugo. Bez obzira što na ovom portalu većina komentatora protiv vjeronauke to ne odgovara realnosti. I malo više bi trebali boriti se za svoja prava, nego protiv prava drugih.
svirajte vi k**** komunjare 90% djece ce na vjeronauku a vi vas nakot ucite cemu god zelite
mislim da skole trebaju ostati neutralno podrucje bez naglasavnja religije i slicno...jer ipak su ucenici svi iz drugacijih okruzenja i nacjonalnosti i lahko bi moglo doci do diskriminacija u skolama...bez obzira na relijiju koja se poducavala....
jedan on najvecih zlocine vjere je obiljezavanje djece kao muslimansko, katolicko, pravoslavno itd. nije mi jasno zasto religija tu ima imunitet. kad bi s druge strane rekli za neko dijete da je komunisticko, fasisticko, marksisticko smatralo bi se da s nama nesto nije uredu. djeca trebaju da imaju pravo na izbor kojoj ce se vjeri prikljuciti, stim da je ubjedljivo najbolja opcija i za njih i za buducnost covjecanstva da odbace sve te mitove i bajke i zive svoj zivot kao sekularni humanisti. teokraticari navalite sa dislikeovima :)
dosta vise o vjeri. nas muce ovozemaljski problemi. u zivotu su me najvise navarali oni sto su jucer poceli selam nazivati. stoka nepismena, lopvoska itd. neka djecu uce stranim jezicima i informatici. vjera je dobar zaklon za idiote raznih profila.
Mislim da je to najveca glupost,to se uci kuci,u vjerskim ustanovama a ne u skolama.Dodje dijete kuci i kaze dobio sam 2 iz vjeronauke ha ha ha e bas treba profesor zakljuciti zna li on sta o vjeri ili ne,morbidno..
Vjeronauka je najveca LAZ na planeti a HODZE I POPOVE SVE TREBA POMLATITI KAO STOKU JER SU ONI NAJVECE ZLO NA PLANETI, ZLO KOJE U IME BOGA PRINOSE LJUDSKE ZRTVE NA OLAR ILUMINATA VIJEKOVIMA.... SMRT RELIGIJI...I RELIGIOZNIM IDIOTIMA, GLUPAVIM OVCAMA..... POKRET \"OTPOR STOKO\"..
Ja sam u srednjoj i izabrao sam vjeronauku, sta je to 45 minuta vise jednom sedmicno ? Povecava mi prosjek a ujedno i povecava znanje.
Sine koji si ti bolesnik! Da ti roditelji znaju to sto skrabas ov\'da, objesili bi te za jaja da se klatis dovjeka ... Jednostavno ne bi mogli podnijeti sta su napravili!!!
islamski kreteni uce djecu u skolama da je normalno da ih siluju, tuku, iskoristavaju kako muhamed tako i oni
eto, moramo svi bit ateisti da bi se slagali, PU! hocemo da smo slobodni biti sto jesmo ili sto hocemo da budemo! zdra\'o
Hahhahaha Djeca sa 7 godina psuju Boga. Jos koja godina i pijani su svake sedmice. Pa vi njih ucite vjeronauci...