Akt Naše stranke
28

Da li je rukovodstvo studenata u Sarajevu legitimno: Skupštini će biti upućen novi zakon

Klix.ba
Foto: SPUS
Foto: SPUS
Nakon što je 13 studentskih organizacija Univerziteta u Sarajevu napustilo jučerašnju sjednicu Skupštine Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu zbog niza prekršaja i nepravilnosti, oglasili su se iz Foruma Naše stranke.

Sjednicu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, napustili su predstavnici 13 studentskih organizacija. To čini nelegitimnim novo rukovodstvo te institucije”, kazao je Faris šehović, predsjednik Foruma mladih Naše stranke.

Ističe da mnoga dešavanja posljednjih godina ukazuju da politika uslovljava studentsko organizovanje i dovodi u pitanje svrhu postojanja institucije SPUS-a među populacijom koju formalno predstavlja – studentima.

“Da li se oni bore za interese svojih političkih mentora među studentima ili se bore za interese studenata kroz učešće i u političkom životu, to je ono pitanje koje studenti s pravom postavljaju”, navodi Šehović.

Tim povodom Forum mladih Naše stranke, ističe, radi na pripremi Zakona o studentskom organizovanju koji će uvesti princip da se rukovodstvo bira po principu jedan student Univerziteta u Sarajevu - jedan glas, što bi dovelo do depolitizacije i demokratizacije studentskog organizovanja i SPUSa, smatraju u Forumu mladih.

Zakon o studentskom organizovanju Forum mladih planira predati u proceduru već na jednoj od idućih sjednica Skupštine Kanotna Sarajevo, da bi u idućoj akademskoj godini studenti imali mogućnost izbora rukovodstva na drugačiji način. Šehović ističe i druge elemente zbog kojih je ovaj Zakon bitan.

"Osim što će svaki student UNSA imati mogućnost da direktno učestvuje u izboru rukovodstva, ovaj Zakon će da razvija kulturu participativne demokratije i približit će svakom studentu, budućem akademskom građaninu, važnost učestvovanja u demokratskim procesima. Smatram da je to jedan bitan element demokratskog društva koji se već dugo godina zanemaruje u BiH, a nama je cilj da ovakav koncept uvedemo na fakultete, a sutra i u srednje škole. Mi ćemo insistirati da se uvede koncept obaveznih debata između kandidata, predstavljane programa aktivnosti, predizbornih kampanja, direktnih razgovora sa studentima. Sve je to od elementarne važnosti da se studenti i učenici zaista upoznaju s tim šta znači birati i biti biran", zaključuje on.