Odgovor na optužbe
196

SPUS: Pojedini članovi su uz uvrede i prijetnje napustili skupštinu, imali smo kvorum

Klix.ba
Studentski parlament univerziteta u Sarajevu odgovorio je na optužbe 13 studentskih organizacija koje smatraju da posljednja Skupština SPUS-a nije bila legalna te da novo čelništvo nije izabrano prema zakonu i statutu.

Podsjećamo, trinaest studentskih organizacija Univerziteta u Sarajevu izdalo je saopćenje povodom izbora izbora predsjednika, zamjenika te predsjednika raznih komisija Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS). Kako se navodi, izbor je bio ispraćen prekršajima Zakona o studentskom organizovanju i Statuta Udruženja "Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu".

"Za izbornu Skupštinu SPUS-a utvrđena su 53 delegata, a ukupno 51 delegat je bio prisutan na Skupštini. S obzirom da su dva tima bila prijavljena, članovi jednog tima, kada su vidjeli da nemaju većinu, uz uvrede i prijetnje kakve ne dolikuju akademskoj zajednici, napustili su sjednicu", kaže se u saopćenju SPUS-a.

Kako je rečeno, radi prijetnji koje su zabilježene, zadokumentovane, ali i izvršene pred desetinama svjedoka, te će SPUS zbog toga razmotriti i mogućnost podnošenja krivičnih prijava.

"Od 51 delegata, njih 33 je ostalo što je značajno preko kvoruma, te su glasali za novo rukovodstvo. Konkretno, za novo rukovodstvo SPUS-a su glasali delegati sljedećih studenatskih vijeća: Ekonomski fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet za saobraćaj i komunikacije, Fakultet za sport, Medicinski fakultet, Pedagoški fakultet, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Pravni fakultet, Stomatološki fakultet, Šumarski fakultet, Veterinarski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija i Fakultet za upravu", tvrde iz SPUS-a.

Kako se navodi, pored spomenutih, podršku novom rukovodstvu je dalo i novoformirano Udruženje studenata filozofije, čije je prisustvo osporavano, ali i bez čije podrške bi novo rukovodstvo imalo značajno više glasova od potrebne većine.

"Istina, među navodnim potpisnicima spornog saopštenja ima aktivnih udruženja, ali također, pojedina udruženja koja su navodno potpisnici spornih saopštenja, uopšte ne postoje i nisu izraz volje studenata tih fakulteta, nego neformalne skupine studenata instruirane od strane određenih centara iz akademske zajednice. Također, neki potpisnici nisu odgovorili na Poziv za Skupštinu i dostavili delegate, iako im je traženo. S obzirom da su na Skupštini donesene odluke usmjerene spram sumnjivih privatnih univerziteta, prisustva naših profesora na tim fakultetima, kao i pranju diploma sa tih fakulteta upisom master studija na UNSA, očekivali smo ovakav napad na izborni proces koji je priveden u skladu sa Statutom i svim pozitivnopravnim aktima", kažu iz SPUS-a.

U saopćenju SPUS pozivamo navedenu grupu studenata da se "civilizovano ponaša i da koristi demokratska i pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju", a to je prvenstveno žalba Izbornoj komisiji.

"Uprkos prozivkama i pokušajima osporavanja, novo rukovodstvo ih poziva na saradnju, smatrajući da u Studentskom parlamentu ima dovoljno mjesta za sve. Naglašavamo da nećemo pokleknuti pred ovim koordiniranim napadima i da će SPUS zastupati interese isključivo studenata UNSA, ali i studenata koji žive u studentskim domovima što je naš predsjednik najavio tokom sinoćnjeg gostovanja na Dnevniku 3 BHT1", zaključuje se u saopćenju Studentskog parlamenta UNSA.