{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović na druženju s novinarima odgovarao na pitanja o svojoj imovini, koalicijama, izborima...

20.8.2015. u 13:56
12
70
Čović na druženju s novinarima odgovarao na pitanja o svojoj imovini, koalicijama, izborima...
12
Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a, danas je u Sarajevu upriličio druženje s novinarima. Čović je ovu praksu najavio odmah nakon preuzimanja funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva, a obećao je da će se slična druženja nastaviti i u narednom periodu.
Četrdesetak novinara imalo je priliku danas Čovića pitati o različitim aktuelnim temama u BiH i regionu. U kratkom uvodnom obraćanju Čović je rekao da je u proteklih 30-ak dana bilo nekoliko izuzetno važnih političkih događaja u BiH iako je sezona godišnjih odmora.

Čović je najavio vanjskopolitičke aktivnosti naše zemlje koje se prije svega odnose na predstojeću konferenciju u Beču, a tom prilikom sa Crnom Gorom će biti potpisan i sporazum o granici. Bh. delegacija će se u Beču sastati i s najvišim zvaničnicima EU, a najavljeni su i skori sastanci s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. Povodom 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma najavljena je posjeta francuskog predsjednika našoj zemlji.

Razgovori sa Izetbegovićem, Dodikom i RadončićemČović će u naredna tri dana razgovarati i sa stranačkim čelnicima SDA, SNSD-a i SBB-a, a ključne teme su stabilizacija političkih prilika u BiH te reforme koje predstoje.

Pored ekonomskih reformi najavio je i rad na izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se otklonile i sve prepreke za održavanje lokalnih izbora u BiH u oktobru sljedeće godine. Čović je najavio i mogućnost odgađanja lokalnih izbora sa željom da se izbjegne sadašnja praksa ponavljanja izbora svake dvije godine. Druga opcija bila bi da sljedeće godine budu održani i lokalni i opći izbori, a Čović kaže da se u vezi s ovim mora postići konsenzus svih ključnih političkih faktora.

Čović je odgovorio i na pitanje o svojoj imovini ponovivši da se svi podaci o njegovoj imovini nalaze u imovinskom kartonu koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji.

Što se tiče koalicije u FBiH Čović je rekao da će i nova Vlada FBiH biti manjinska i da će se parlamentarna većina tražiti od zakona do zakona. Također, pozvao je DF da napusti sve funkcije izvršne vlasti ako je već odlučila da bude opoziciona stranka. Čović je odbacio ideju da u Vijeće ministara uđe SNSD rekavši da je i Dodik ponovio da ga ulazak u Vijeće ministara BiH ne zanima.

Mehanizam koordinacije, popis, raspodjela javnih prihoda...Mehanizam koordinacije, kako kaže Čović, će i zvanično biti usvojen na svim nivoima vlasti BiH te sada predstoji da se on u narednom periodu stavi u funkciju. Jedno od pitanja o kojem će se razgovarati u narednom periodu jeste i Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH koji je, kako neki smatraju, u neravnopravan položaj stavio neke kantone dok druge favorizira.

"Taj zakon se mora mijenjati, ali nam treba konsenzus. Taj zakon nije fer i tu ne mislim samo na koeficijente gdje Kanton Sarajevo ima koeficijent dva, a svi drugi niže koeficijente. Nekorektno su korišteni i neki drugi podaci koji se koriste kada se dijele prihodi. To je nešto što moramo mijenjati i o tome se vode razgovori, a sada možemo koristiti i podatke dobivene popisom stanovništva BiH", rekao je Čović.

Što se tiče objavljivanja rezultata Popisa stanovništva pozvao je na što skorije objavljivanje rezultata uz primjenu evropske prakse kada je riječ o primjeni metodologije za obradu podataka.

"Rezultati popisa moraju biti objavljeni sviđali se oni ili ne sviđali nekome", poručio je Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: