BiH
12

Čović na druženju s novinarima odgovarao na pitanja o svojoj imovini, koalicijama, izborima...

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a, danas je u Sarajevu upriličio druženje s novinarima. Čović je ovu praksu najavio odmah nakon preuzimanja funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva, a obećao je da će se slična druženja nastaviti i u narednom periodu.

Četrdesetak novinara imalo je priliku danas Čovića pitati o različitim aktuelnim temama u BiH i regionu. U kratkom uvodnom obraćanju Čović je rekao da je u proteklih 30-ak dana bilo nekoliko izuzetno važnih političkih događaja u BiH iako je sezona godišnjih odmora.

Čović je najavio vanjskopolitičke aktivnosti naše zemlje koje se prije svega odnose na predstojeću konferenciju u Beču, a tom prilikom sa Crnom Gorom će biti potpisan i sporazum o granici. Bh. delegacija će se u Beču sastati i s najvišim zvaničnicima EU, a najavljeni su i skori sastanci s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. Povodom 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma najavljena je posjeta francuskog predsjednika našoj zemlji.

Razgovori sa Izetbegovićem, Dodikom i Radončićem

Čović će u naredna tri dana razgovarati i sa stranačkim čelnicima SDA, SNSD-a i SBB-a, a ključne teme su stabilizacija političkih prilika u BiH te reforme koje predstoje.

Pored ekonomskih reformi najavio je i rad na izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se otklonile i sve prepreke za održavanje lokalnih izbora u BiH u oktobru sljedeće godine. Čović je najavio i mogućnost odgađanja lokalnih izbora sa željom da se izbjegne sadašnja praksa ponavljanja izbora svake dvije godine. Druga opcija bila bi da sljedeće godine budu održani i lokalni i opći izbori, a Čović kaže da se u vezi s ovim mora postići konsenzus svih ključnih političkih faktora.

Čović je odgovorio i na pitanje o svojoj imovini ponovivši da se svi podaci o njegovoj imovini nalaze u imovinskom kartonu koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji.

Što se tiče koalicije u FBiH Čović je rekao da će i nova Vlada FBiH biti manjinska i da će se parlamentarna većina tražiti od zakona do zakona. Također, pozvao je DF da napusti sve funkcije izvršne vlasti ako je već odlučila da bude opoziciona stranka. Čović je odbacio ideju da u Vijeće ministara uđe SNSD rekavši da je i Dodik ponovio da ga ulazak u Vijeće ministara BiH ne zanima.

Mehanizam koordinacije, popis, raspodjela javnih prihoda...

Mehanizam koordinacije, kako kaže Čović, će i zvanično biti usvojen na svim nivoima vlasti BiH te sada predstoji da se on u narednom periodu stavi u funkciju. Jedno od pitanja o kojem će se razgovarati u narednom periodu jeste i Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH koji je, kako neki smatraju, u neravnopravan položaj stavio neke kantone dok druge favorizira.

"Taj zakon se mora mijenjati, ali nam treba konsenzus. Taj zakon nije fer i tu ne mislim samo na koeficijente gdje Kanton Sarajevo ima koeficijent dva, a svi drugi niže koeficijente. Nekorektno su korišteni i neki drugi podaci koji se koriste kada se dijele prihodi. To je nešto što moramo mijenjati i o tome se vode razgovori, a sada možemo koristiti i podatke dobivene popisom stanovništva BiH", rekao je Čović.

Što se tiče objavljivanja rezultata Popisa stanovništva pozvao je na što skorije objavljivanje rezultata uz primjenu evropske prakse kada je riječ o primjeni metodologije za obradu podataka.

"Rezultati popisa moraju biti objavljeni sviđali se oni ili ne sviđali nekome", poručio je Čović.