BiH
0

Čović na čelu Predsjedništva BiH: I dalje sam optimističan, ključna pitanja rješavamo za 15 dana

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u petak je zvanično preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH, a na današnjoj konferenciji za medije govorio je o prioritetima u daljem radu bh. vlasti.

Čović smatra da prioriteti u radu Predsjedništva BiH, ali i cijele vlasti, trebaju ostati isti kao i u prethodnih osam mjeseci, ali da je potrebna jedna nova dinamika, posebno u oblasti vanjske politike.

On je najavio da Predsjedništvo BiH treba pokušati dati jednu koordinirajuću ulogu bh. vanjskoj politici te je za naredni period najavio susrete sa predsjednicima Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

“Nadam se da ćemo u vanjskoj politici napraviti ogroman iskorak, prvenstveno mislim na sve obaveze koje nam stoje na putu euroatlantskih integracija”, rekao je Čović na današnjoj konferenciji za medije.

Od dosadašnjih uspjeha Čović je istaknuo činjenicu da su svi razgovori vraćeni u okvire institucija BiH te da se više ne vode po kafanama.

On je dodao da se u narednom periodu mora učiniti mnogo kako bi se pokazalo da u BiH uopće postoji izvršna vlast. Također, najavljen je i rad na izmjeni izbornog zakonodavstva BiH te je u tom kontekstu Čović najavio izgradnju novih odnosa unutar BiH.

Prioriteti su još i usvajanje reformske agende te dogovor o koordinacijskom mehanizmu.

“Mi moramo u narednih 15 dana usvojiti ove dvije stvari i ne vidim nijednog razloga zašto to ne bismo mogli učiniti. Ja sam uvjeren da mi to možemo i takvu sam obavezu preuzeo. Ako to uspijemo onda možemo očekivati jednu intenzivnu jesen i akciju međunarodnih faktora, posebno Brisela”, dodao je Čović.

U narednom periodu Čović je najavio i niz posjeta visokih zvaničnika, a i članovi Predsjedništva će voditi različite aktivnosti. Konkretno, najavljena je posjeta Njemačkoj i Turskoj.

On je pozvao i opoziciju da se postigne dogovor o ključnim pitanjima na euroatlantskom putu te je najavio da će komunicirati sa svima onima koji znače nešto u političkom životu BiH uz napomenu da svima pruža ruku saradnje.

Čović je jednako optimističan kao i ranije te je najavio ne samo usvajanje reformske agende i koordinacionog mehanizma već i snažan zamah u reformama i formiranje nove parlamentarne većine u FBiH, dok je o referendumu o pravosuđu u RS-u vidio šansu za konstruktivne razgovore, a ne za napade na RS i Milorada Dodika.

“Mi smo uvjereni da koordinacioni mehanizam već imamo i samo ga treba oživjeti. Duboko sam uvjeren da to možemo uraditi u toku ove sedmice i mi ćemo razgovarati o tome na sjednici u četvrtak, a nakon povratka iz Beograda”, rekao je Čović.

Što se tiče pregovora o novoj većini u Parlamentu FBiH, Čović je rekao kako su završeni pregovori s tri stranke te da će biti formirana tijesna većina.

“Ne treba se zavaravati, svaka većina koja zavisi od dva ili tri glasa je manjinska”, dodao je on.

Čović je rekao kako je mislio da referendum o pravosuđu u RS-u neće biti izglasana, ali je dodao da vjeruje kako referenduma u konačnici neće biti jer za tim neće biti ni potrebe.