BiH
537

Izetbegović: Imamo preko 6.000 zaposlenih više nego u septembru prošle godine

Klix.ba
U domu HDZ-a Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je održan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije na kojem se raspravljalo o brojim pitanjima.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon današnjeg sastanka sa delegacijom HDZ-a da je saradnja dvije stranke dobra, ali i da može biti bolja.

"Mogu reći da u Predsjedništvu BiH stvari dobro funkcionišu. Vijeće ministara je pokrenulo BiH nakon višegodišnjeg zastoja na njenom evropskom putu, ali potrebna je intenzivnija komunikacija, bolja koordinacija koja će rezultirati ubrzanim predlaganjem i usvajanjem zakona na državnom nivou. Što se tiče Federacije BiH, tu konačno moramo stabilizirati parlamentarnu većinu. Svi sastanci koje smo gospodin Čović i ja imali sa raznim potencijalnim partnerima su u međusobnom dogovoru, tu ničega nije bilo a da se nas dvojica nismo konstatovali i dogovorili", kazao je Izetbegović.

On je kazao da u koaliciji ima mjesta za sve one koji žele ubrzati reformske procese i ubrzati euroatlantski put BIH.

"Ništa konkretno o tome danas nismo dogovorili, ali razgovori će se nastaviti. Po pitanju Federacije BiH smatramo da je ovo jedna odlučna Vlada koja i u ovakvim okolnostima postiže rezultate, rješava sva otvorena pitanja, definirala je reformsku agendu, započela njenu realizaciju", kazao je Izetbegović.

"Uprkos problemima koje imamo vitalni pokazatelji pokazuju da se stvari u Federaciji BiH popravljaju. Kad je u pitanju zapošljavanje, mi imamo preko 6.000 zaposlenih više nego u septembru prošle godine. Slična stvar je s bruto nacionalnim dohotkom sa izvozom, uvozom i industrijskom proizvodnjom, imamo blagi porast i stabilizaciju", dodao je Izetbegović.

Stranke su pozdravile formiranje interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

"U okviru toga do idućih lokalnih izbora valja naći rješenje za Mostar. Valja implementirati odluku Ustavnog suda BiH u okviru onoga što određuje Dejtonski sporazum. Također, dogovoreno je da se okonča procedura potpisivanja ugovora BiH sa Islamskom zajednicom. Imamo takve ugovore sa pravoslavnom i katoličkom crkvom. Uskoro ćemo usvojiti zakon o vjerskim praznicima. On je već pripremljen", kazao je Izetbegović.

Stranke su na današnjem sastanku podržale stav Međunarodnog monitoring tima da se podaci sa popisa stanovništva obrade u skladu sa Međunarodnim statističkim standardima te da se rezultati popisa hitno objave.