Racionalno trošite vodu
50

FOTO+VIDEO / Cilj KS je smanjiti gubitak vode na mreži sa 70 na 20 posto

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Redukcije u vodosnabdijevanju u Kantonu Sarajevo su posljedica nedostatka vode, čemu je doprinijela suša i ne radi se o ljudskom faktoru, rekao je na konferenciji za novinare ministar prostornog uređenja i okoliša Zlatko Petrović. Posljednje kiše koje su pale pomogle su tek toliko da ne dođe do daljnjeg pada u vodosnabdijevanju. Međutim, da na vodovodnoj mreži nema gubitaka, KS ne bi bio u ovolikim problemima.

Veći dio grada Sarajeva se već godinama suočava s redukcijama vode u večernjim, a posljednjih mjeseci i u dnevnim terminima. Najproblematičnija područja u vodosnabdijevanju su urbani dijelovi grada, dok su rubni dijelovi u nešto povoljnijem položaju.

"Na izvorištima vode koja snabdijevaju grad isporuka je smanjena sa 40 litara u sekundi, na pet litara. O štetama će se Vlada KS jasno odrediti i o visini i stepenu šteta koje građani trpe zbog toga. Građani će imati vodu, ali ne u količini koja je normalna. Bit ćemo sretni da u narednih deset dana održimo stepen crpljenja vode na 2.600 litara u sekundi, jer neće doći do većih padavina", rekao je Petrović i apelirao na racionalnu potrošnju vode.

U Ministarstvu i ViK-u tvrde da ulažu maksimalne napore da održe cijeli sistem u pogonu. Zbog cijele situacije radnici ViK-a su naročito angažovani na održavanju crpilišta, gdje postoji mogućnost da dođe do većih kvarova.

Rješenja za problem vodosnabdijevanja su prije svega smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži, koji sada iznose 70 posto od ukupne vode koja se crpi.

Projekt za rekonstrukciju mreže postoji još od 2009. godine. No, ono što se sada radi je kratkoročni investicioni program za 2013.-2016. u okviru kojeg je planirana rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u dužini od 80 kilometara i to u dijelovima koji su najugroženiji. Tu se radi o dijelu mreže od Alipašinog mosta do centra grada i dio Novog Sarajeva.

"Ovo će iznositi 56 miliona maraka, što će se finansirati iz kredita Evropske razvojne banke. U narednom periodu ćemo ući vjerovatno i u poslove sa privatnim partnerima. To se odnosi na određene poslove, a ne na vlasničku strukturu. U naredne tri do četiri godine se nadamo da možemo godišnje smanjivati gubitke na mreži za pet posto. Strategija je da se u narednih 10-ak godina gubici vode na mreži smanje sa 70 na 20 posto, što je prihvatljivo", rekao je ministar.

U Ministarstvu kažu da postoji shema po kojoj bi trebalo doći do smanjenja broja zaposlenih u Vodovodu i Kanalizaciji, odnosno trebalo bi uspostaviti sistem sa optimalnim brojem zaposlenih.

"Projekt koji je od strateške važnosti za KS je Crna rijeka. To je projekt koji treba donijeti 1.510 litara vode u sekundi, on je u projektnom smislu u završnoj fazi i nadamo se da ćemo ga početi implementirati u naredne dvije do tri godine, s tim da se nikada nećemo moći odreći Bačeva, odakle se sad crpi voda", rekao je Petrović.

Muamera Srna, direktorica Vodovoda, kaže kako troškove gubitka vode snosi preduzeće na čijem je čelu, a ne građani. No, ukoliko nemaju vode, građani su također na gubitku.

Iz resornog Ministarstva napominju da će u narednoj godini početi intenzivno uvođenje mjerača potrošnje vode u sve objekte kolektivnog stanovanja.