Zbog suše
67

I dalje redukcije vode u Sarajevu

FENA
Vodosnabdijevanje glavnog grada BiH i dalje je otežano zbog smanjenih izdašnosti svih izvorišta. Očekuje se da će se dnevni poremećaj vodosnabdijevanja riješiti ukoliko bude obilnijih jesenjih padavina, kazala je Agenciji Fena Mirjana Trifunović iz Odjela za informiranje KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Tokom noći od 23.30 do 5.30 sati i dalje se vrši smanjenje pritiska.

"S obzirom na to da redukcije i smanjenje pritiska u noćnim satima nije dovoljna mjera da se održi uredno dnevno snabdijevanje vrši se preraspodjela postojećih količina vode i to u toku dana od 10 do 14 sati", precizirala je Trifunović.

Dnevna isporuka vode u Sarajevu je oko 2.750 litara u sekundi.

"KJKP "Vodovod i kanalizacija" raspolaže s 59 rezervoara, ukupne zapremine 100 hiljada metara kubnih, a dnevno se prema gradu isporuči 226 metara kubnih vode, što znači da se crpljenje vode iz podzemlja vrši konstantno i da su svi crpni agregati u pogonu, stim da se njihov režim rada usklađuje s propisanim mjerama zaštite postrojenja", kazala je Trifunović.

Glavno sarajevsko izvorište nalazi se na najnižoj nadmorskoj visini, što znači da se voda mora više puta prepumpavati.

"Tome treba dodati starost cjevovoda, pumpnih stanica i ostale opreme te nedovoljno ulaganje tokom dužeg niza godina za posljedicu imaju povećanje gubitaka vode iz godine u godinu, a sada iznose i do 70 posto", navodi Trifunović.

Na ovakvu situaciju preduzeće "Vodovog i kanalizacija" konstantno ukazuje i naglašava da je potrebno hitno početi s obnovom vodovodnog sistema, za šta su i izrađeni projekti.

Pripremljen je program "Sanacije dotrajalih dijelova vodovodnog i kanalizacionog sistema" u smislu 10-godišnjeg investiranja, a procijenja vrijednosti je oko 320 miliona KM.