Zbog sušnog perioda
172

Noćne redukcije vode u Sarajevu, moguća i dnevna isključenja

FENA
Smanjena količina vode koja se u noćnim satima u Sarajevu isporučuje potrošačima je konstantna mjera koju će i u narednom periodu biti na snazi radi punjenja rezervoara za uredno vodosnabdijevanje tokom dana, rekla je za Agenciju FENA Mirjana Trifunović, glasnogovornica KJKP "Vodovod i kanalizacija".

S obzirom na to da se prema najavama hidrometeorologa i dalje nastavlja sušni period, a raspoložive količine vode na izvorištima su u konstantnom padu, Trifunović ističe da će dolaziti do značajnijih poremećaja u vodosnabdijevanju u noćnim satima, a nisu isključene ni dnevne redukcije vode.

"Vodosnabdijevanje u Sarajevu u dnevnim satima je uredno, dok smo u toku noćnih sati od 23.30 do 5.30 prisiljeni isporučivati vodu pod smanjenim pritiskom i to u dijelovima grada od Dolac Malte do Baščaršije, Dobrinja, Saraj Polje, Nedžarići, Alipašino Polje, Breka, Velešići, Pofalići, Vogošća, Sedrenik, Barduhana, Grdonj, Brusulje, Soukbunar, Kovačići i Hrasnica“, kaže Trifunović.

Trenutno se eksploatiše blizu 2.700 litara u sekundi, što je u odnosu na ljetni period smanjenje od 300 litara u sekundu, odnosno toliko su smanjeni kapaciteti izvorišta.

Ukoliko se sušni period nastavi u skorije vrijeme bit će uvedene i dnevne redukcije.

"Sarajevski vodovodni sistem ima velike gubitke na vodovodnoj mreži prije svega zbog kompleksnosti samog sistema, zatim starosti i dotrajalosti sistema, te nedovoljnog ulaganja tokom dužeg niza godina. Gubici vode su iz godine u godinu u stalnom porastu, a gruba procjena iznosi oko 70 posto", rekla je Trifunović.

Zbog toga je hitno potrebno da počne popravka vodovodnog sistema za šta već imaju izrađeni projekti.

Trifunović je apelovala na potrošače za racionalnijom potrošnjom vode, kako bi se vodosnabdijevanje moglo vršiti uredno u dnevnim časovima.

Također se savjetuje potrošačima da preduzimaju sve preventivne mjere kako bi spriječili kvarove na kućnim instalacijama. U suprotnom može doći do nekontrolisanog oticanja vode koje se registruje na vodomjerima i koja će biti obračunata na računima za vodu.

Curenje slavine kap po kap povećava potrošnju za dva m3 mjesečno, curenje clavine u tankom mlazu za 3,5 m3 , dok curenje vodokotlića za 4,5-5 m3.