{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kiša nije doprinijela poboljšanju vodosnabdijevanja, redukcije se nastavljaju

16.10.2012. u 16:19
0
15
Kiša nije doprinijela poboljšanju vodosnabdijevanja, redukcije se nastavljaju
0
Kiša nije doprinijela poboljšanju vodosnabdijevanja, redukcije se nastavljaju
Kiša koja je padala proteklih dana neće značajnije doprinijeti poboljšanju vodosnabdijevanja, poručuju iz preduzeća Vodovod i Kanalizacija.
Prema svemu sudeći i dalje će u većini sarajevskih naselja tokom noći iz slavina izlaziti samo zrak. Osim noću, vodosnabdijevanje je otežano i u toku dana, jer su količine vode na izvorištima kojima raspolaže VIK znatno smanjene.

"Padavine su barem zaustavile daljnje smanjenje izdašnosti svih izvorišta, tako da se i dalje isporučuju količine vode od oko 2.620 litara u sekundi. Ovo nisu količine koje mogu zadovoljiti nesmetano vodosnabdijevanje, tako da u sve većem dijelu grada dolazi do poremećaja i prekida u vodosnabdijevanju. Naše preduzeće raspolaže sa 59 rezervoara ukupne zapremine oko 100.000 m3. Dnevno se isporuči oko 226.000 m3 vode, što znači da se rezervoarski prostor više od dva puta napuni i isprazni u toku jednog dana", kaže Mirjana Trifunović, glasnogovornica KJKP Vodovod i Kanalizacija.

Tokom dana, najviše problema u redovnom vodosnabdijevanju imaju mještani Hrasnice, Nedžarića, Osjeka, Dobroševića, Blažuja, Dobrinje, Saraj-Polja, Alipašinog Polja, Rajlovca i centralnog dijela grada od Čengić-Vile, Otoke do Marindvora i Baščaršije. Također, veliki problemi su i u padinskim dijelovima Trebevića, Jarčedola, Pogledina, Širokače, Vraca i Hrasnog te u naseljima Faletići, Brusulje, Obhodža i Čebedžije.

Trifunović podsjeća da sarajevski vodovodni sistem ima velike gubitke na mreži, prije svega zbog kompleksnosti samog sistema te starosti i dotrajalosti.

"Na ovakvu situaciju konstantno ukazujemo te naglašavamo da je potrebno hitno početi obnovu vodovodnog sistema, za šta imaju izrađeni projekti. Pripremljen je program sanacije dotrajalih dijelova vodovodnog i kanalizacionog sistema. U programu se nalaze neophodni radovi, kao što su: zamjena vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija elektro-energetskog pogona, rekonstrukcija pumpnih stanica, vodovodnih objekata i sistema za dezinfekciju vode, ugradnja mjerno-regulacione opreme i sl. Program je napravljen za potrebe 10-godišnjeg investiranja (320 miliona KM) i za trogodišnje investiranje za potrebe kreditnog zaduženja putem EBRD banke (60 miliona KM)", govori Trifunović.

Trifunović je apelovala na potrošače da racionalnije troše vodu i zamolila ih je za razumijevanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: