Godišnji izvještaj
6

CIK sankcionirao 23 političke stranke, u 2018. cilj što bolja organizacija izbora

Piše: El. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić govorila je na današnjoj konferenciji o aktivnostima provedenim u 2017. godini, ali i o planiranim aktivnostima Centralne izborne komisije BiH u narednoj godini.

"Trenutno u komisijama od očekivanih 559 imamo 535 imenovanih članova. Nedostaju nam 24 člana u 14 izbornih jedinica. Pratimo informacije o eventualnom nedostatku finansijskih sredstava za provedbu izbora, provjeravamo da li su usvojeni budžeti, problemi se smanjuju i evidentni su u samo jednoj manjoj općini", rekla je Hadžiabdić.

Istakla je kako je Centralna izborna komisija otvorila Centar za edukaciju u koji je uloženo 550.000 KM te kako će sada više pažnje moći posvetiti educiranju i informiranju.

"Završili smo treninge za uposlenike centara za birački spisak i dodatne trenere koji trebaju biti u stanju pružiti pomoć općinskim, odnosno gradskim izbornim jedinicama. Mnogo smo ulagali u aplikativne sisteme, a poseban fokus je bio na unapređenju centralnog biračkog spiska", rekla je Hadžiabdić.

Nova aplikacija CIK-a BiH građanima omogućava direktan pristup podacima IDEEA-e.

"Do sada smo svakog ponedjeljka u mjesecu dobijali podatke koje smo ažurirali, a sada će ažuriranje biti automatsko. Imamo analize određene problematike, poput problema raseljenih osoba, umrlih osoba, ali i praćenja inovacija i mogućnosti informaciono-komunikacijskih tehnologija u izbornom procesu. Vidjet ćemo koliko to možemo unaprijediti, a i dalje ćemo kontinuirano raditi na ažuriranju podataka", rekla je.

Služba za reviziju CIK-a kontrolirala je iz kojih izvora se finansiraju političke stranke.

"Ove godine smo u iznosima od 500 do 4.000 KM sankcionirali 23 od 119 političkih stranaka. U toku ove godine smo izvršili pregled za 122 političke stranke koje su podnijele izvještaj za 2016 godinu. Nakon toga slijedi revizija stranaka na terenu, a naredne godine sankcioniranje onih koji su kršili zakon", rekla je.

Osim toga, CIK BiH je pojačao saradnju s institucijama koje su im pružile značajnu podršku.

"Imamo uspješnu saradnju s Ministarstvom civilnih poslova, Ministarstvom prometa i komunikacija, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvom vanjskih poslova, ali i nevladinim organizacijama poput koalicije Pod lupom te međunarodnim organizacijama poput OSCE-a i Vijeća Evrope koje nam je pružilo novčanu podršku od 120.000 KM, zahvaljujući kojoj smo pojačali svoje kapacitete i pokrenuli izdavačku djelatnost", rekla je.

Dodala je kako su na stranicu CIK-a BiH postavili 516 izjava o imovinskom stanju zvaničnika koji su izabrani na prethodnim izborima.

"Mi smo 2012. uklonili obrasce izjava o imovinskom stanju po nalogu Suda BiH, odnosno po nalogu Agencije za zaštitu ličnih podataka. Sve vrijeme smo tražili način na koji ćemo ponovo prezentirati te izjave koje su sve vrijeme bile dostupne javnosti u CIK-u, ali nisu bile postavljene na našu stranicu. U skladu sa zakonom smo uklonili iz izjava adrese zvaničnika, adrese njihove imovine i imena i prezimena članova njihove porodice. Do marta naredne godine ćemo unijeti 141 izjavu načelnika izabranih na lokalnim izborima, a nakon toga više od 3.000 izjava za izabrane u općinskim vijećima, odnosno skupštinama općina", rekla je.

Istakla je kako zakon previđa obavezu podnošenja izjave samo za izabrane zvaničnike te da CIK nema obavezu ulaziti u istinitost tih podataka.

"Naša obaveza je da ih damo na uvid javnosti", rekla je.

Fokus CIK-a u narednom periodu će biti što bolja organizacija izbora, kao i revidiranje postojećih i usvajanje novih podzakonskih akata.