Odgovor najavama iz RS-a
124

OSCE: Niko osim CIK-a ne može voditi izbore, to je kršenje Dejtonskog sporazuma

A. L.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Misija OSCE-a u BiH komentarisala je najavu rukovodstva Narodne skupštine Republike Srpske da će ovaj bh. entitet sam provoditi predstjeće lokalne izbore, ignorirajući Centralnu izbornu komisiju BiH.

"Izborni zakon BiH, potkrijepljen odlukama Ustavnog suda BiH, jasno i taksativno navodi nadležnosti i odgovornosti u provedbi izbora. Stoga uspostavljanje ili zaduživanje bilo kojeg drugog tijela pored CIK-a za organiziranje i vođenje izbora predstavlja kršenje ustavnog poretka BiH te, time, Daytonskog mirovnog sporazuma", rekli su iz OSCE-a za Fenu.

Kako dodaju, jednostrani prenosi nadležnosti smanjuju stepen pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

"U kontekstu regulisanja izbora, ovo može naškoditi integritetu izbornog procesa i njegovih rezultata", smatraju u Misiji OSCE-a.

Misija OSCE-a u BiH podržava CIK u naporima na jačanju integriteta izbora i tehničkih kapaciteta potrebnih za provedbu izbora na transparetan i djelotvoran način.

"Naša Misija će i dalje pružati podršku CIK-u, relevantnim institucijama i civilnom društvu u oblasti ujednačavanja zakona i prakse s obavezama prema OSCE-u i ključnim međunarodnim standardima, te podržava potpunu provedbu relevantnih zakona i preporuka ODIHR-a", navodi se u odgovoru Misije OSCE-a.