Bivši premijer FBiH
186

Fadil Novalić i zvanično zbog presude ostao bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zvanično je ostao bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nakon što je potvrđena prvostepena presuda u predmetu "Respiratori".

Ovu odluku na današnjoj vanrednoj sjednici potvrdila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine te je utvrđeno kako u skladu sa izbornim zakonom Bosne i Hercegovine Novaliću mandat mora biti oduzet.

Prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, Član 1.10 govori o prestanku mandata izabranim članovima tijela vlasti na svim razinama.

Između ostalog, naglašava se kako će mandat prestati danom podnošenja ostavke, ako je opozvan u skladu sa zakonom ili danom smrti.

Također, tretira se i pitanje sudskih presuda.

"Mandat prestaje danom pravomoćnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže", pojašnjava se.

Presudom Suda BiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor "Srebrne maline" Fikret Hodžić na pet godina.

U toku trajanja procesa, Novalićev mandat nije bio upitan, baš kao što nije bio upitan ni u periodu dok je obnašao funkciju premijera entiteta. Međutim, posljednjom odlukom Suda Bosne i Hercegovine, stvari su se promijenile.