BiH
18

Čičković: Ne bi trebalo biti problema za objavu rezultata popisa stanovništva u RS-u

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izjavila je danas da ne bi trebalo biti problema sa aktivnostima vezanih za objavljivanje rezultata popisa u Srpskoj u kontekstu nedavno usvojenog Zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa u Republici Srpskoj.

"Zakon je potpuno jasan kada su u pitanju popisne baze. Posao jeste težak u smislu obrade podataka, ali to je posao struke i to treba da se završi, tako da ne očekujemo i ne bi trebalo biti problema", rekla je Čičković novinarima nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

Ona je navela da taj zakon ide svojom redovnom procedurom i da se, kada bude objavljen, i od momenta stupanja na snagu tog zakona, u roku do šest mjeseci objavljuju rezultati popisa.

Čičković je podsjetila da je popisna građa u zajedničkom obradnom mjestu u Istočnom Sarajevu, odnosno da je tamo jedinstvena baza podataka, te da tu bazu podataka, u skladu sa zakonom koji kaže da je ta baza podataka jedinstvena i da je vlasništvo sve tri statističke agencije u BiH, a u skladu sa potpisanim protokolom iz 2013. godine, primaju sve tri statističke agencije.

Ivancov je rekao da rezultati popisa stanovništva moraju biti korektni radi boljeg razvoja zemlje.

On je ocijenio da je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić preuranjeno objavio rezultate popisa stanovništva i da je prethodno bilo potrebno dobiti saglasnost svih strana u tom postupku.

Ruski diplomata je istakao da donošenje zakona o objavljivanju rezultata popisa u Srpskoj predstavlja jednu od varijanti, odnosno opcija ako neće biti postignut konsenzus.