BiH
640

Cvijanović: Rezultati popisa nisu tačni i nametnuti su RS-u

Piše: Er. M.
Željka Cvijanović (Foto: Edin Hadžihasić/ Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Edin Hadžihasić/ Klix.ba)
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je kako usvajanje odluke o obradi popisne građe nije korektno prema Republici Srpskoj te da je riječ o odluci koja je nametnuta manjem bh. entitetu.

Cvijanović je prije sastanka u zgradi Delegacije EU u Sarajevu kazala kako će fokus razgovora na kojem je prisutan i premijer FBiH Fadil Novalić biti na reformskoj agendi, te da ne očekuje ništa posebno od sastanka osim razmjene mišljenja.

"Mislim da tu ima tema o kojima se priča nekoliko mjeseci u svjetlu i popisa stanovništva. Zatim, o no što je važno i što smo sebi postavili agendom, a to je mehanizam koordinacije kod kojeg nismo došli do kraja. Očekujem da ćemo u narednom periodu i to finalizirati. Očekujem više sluha od svih da se postigne dogovor i da se uvažavaju ustavne nadležnosti svakog nivoa vlasti", rekla je Cvijanović.

Premijerka RS-a je dodala da ako postoji dobra volja i slaganja s ustavnim nadležnostima da će problem u vezi s mehanizmom koordinacije biti vrlo brzo riješen. Ona je prokomentarisala i izjavu nekih parlamentaraca koji su danas izjavili da im je drago da je postignut dogovor u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH.

"To znači da su došli ovamo neobavješteni. I mediji su prenosili kakva je situacija i ja mislim da to nije uopće rezultat dogovora nego jednostrana odluka koja je takva. Agencija za statistiku BiH nije dobila saglasnost entiteta", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je izrazila žaljenje i što je priča u vezi s popisom došla "dokle je došla" i što je u samom postupku provođenja popisa bilo malverzacija.

"Nemoguće je da se u jednom domaćinstvu prijavljuje 20 ljudi. Toliko ljudi da živi u jednoj kući u BiH jednostavno nije moguće. Onda ni to nije bilo dovoljno pa se evo sada igramo da oni koji nisu rezidenti i koji ne bi kao takvi pripadali nigdje u Evropi u BiH jesu. Naravno da ću reći da to nije rezultat sporazuma nego nametanja i jednostranog odlučivanja", smatra Cvijanović.

Na pitanje kako će se manji bh. entitet ponašati, Cvijanović je kazala kako će se objava rezultata popisa stanovništva naći i na sjednici Vlade RS-a te da će institucije entiteta iznijeti jasan stav.

"To sve što se desilo nije dobro i nije korektno. Mi razumijemo rokove i potrebu da se rezultati moraju objaviti, ali izvinite čemu služi popis ukoliko je on manjkav ili ako su odstupanja 10 posto", istakla je Cvijanović.