BiH
4

Zastupnici iz RS-a: Odluka o objavi rezultata popisa je štetna i tražit ćemo ocjenu ustavnosti

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Kravac/ Klix.ba
Foto: Feđa Kravac/ Klix.ba
Klub zastupnika SDS-a pokrenut će ocjenu ustavnosti Odluke o obradi podataka popisa stanovništva u BiH, poručila je šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević.

SDS-ova zastupnica istakla je kako joj je poznato da Vijeću ministara BiH do jutros nije dostavljen zahtjev da se Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi informacija te da je uvjerena kako će je ovaj organ izvršne vlasti dostaviti u predviđenom roku.

"Činjenica je da je ovdje prekršen Zakon o popisu stanovništva i da nam se može desiti ono što se desilo Kosovu, odnosno da nam EUROSTAT kaže kako određeni dio statističkih podataka ne priznaju. Prema nekim nezvaničnim informacijama već su greške u popisu oko 11 posto, a EUROSTAT ne priznaje greške veće od pet posto", kazala je Pandurević.

Na pitanje koji dijelovi zakona su prekršeni ona je kazala da je zakonom predviđeno da do 1. jula budu objavljeni svi podaci, a ne samo ukupan broj stanovnika.

"Mi ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti programa za obradu podataka. Da ne govorim o tome da je zakonom predviđeno da za osobe mlađe od 15 godina podatke daju njihovi staratelji. Onda imamo 11 hiljada popisnica gdje osobe mlađe od 15 godina, uključujući i bebe od dva ili tri mjeseca, lično daju podatke za sebe", rekla je Pandurević.

Ona je upozorila i da je zakon jasno definisao ko su rezidentni stanovnici te da u definiciji stoji da su to oni koji na dnevnoj bazi mogu prelaziti granicu radi školovanja.

"U ovom programu rezidentni su i oni koji se školuju u Berlinu. Oni sasvim sigurno nemaju dnevni boravak u Bosni i Hercegovini", zaključila je Pandurević.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac je kazao da nije dobro za BiH što Vijeće ministara BiH nije do sada raspravljalo o odluci koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić s obzirom na činjenicu da je javnost bila informisana o stavovima RS-a.

"Mislim da je bilo dovoljno vremena da Vijeće ministara BiH reaguje i inicira raspravu u Parlamentarnoj skupštini BiH. Pokrenuli smo inicijativu i tražili hitnu sjednu očekujući kako će reagovati Vijeće ministara BiH, on to očigledno nije uradio i danas smo imali situaciju da nemamo informaciju Vijeća ministara BiH", rekao je Košarac.

On je izrazio nadu da će Vijeće ministara u roku od deset dana dostaviti informaciju parlamentarcima te da će imati priliku u najvišem zakonodavnom tijelu u BiH raspravljati o jasnim stavovima institucija RS-a.

"Ta odluka je štetna i nije donesena u skladu sa zakonom. Tražimo da se odlukom uvažavaju svi", kazao je Košarac.

Na pitanje kako odluka nije zakonita kada je i Republički zavod za statistiku (RS) uputio apel Agenciji za statistiku BiH da donese odluku o obradi popisne građe, Košarac je odgovorio da je statistički zavod iz RS-a pri tome mislio na donošenje odluke na zakonit način. On je kazao da bi mnogo bolje bilo kada dijelovi BiH ne bi nametali odluke jedni drugima.