{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Devet od deset KM budžetskog novca je uzeto od građana

F
24.10.2013. u 13:34
7
14
CCI: Devet od deset KM budžetskog novca je uzeto od građana
7
CCI: Devet od deset KM budžetskog novca je uzeto od građana
Adis Arapović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirala je promotivnu akciju ''Budžet narodu'' u okviru koje su prezentirali rezultate višemjesečnih analiza javne potrošnje, budžetskih politika i prakse na različitim nivoima vlasti.
"Vrijeme je pripreme budžeta za 2014. godinu i istovremeno zakonodavne procedure za donošenje novog zakona o budžetima u FBiH, stoga je bitno podsjetiti javnost i političare da je budžetska politika ogledalo svake vlasti i njen najvažniji instrument", kazao je projekt- menadžer u CCI Adis Arapović.

Podsjetio je da je od deset KM budžetskih prihoda, više od devet novac uzet od građana po osnovu različitih vrsta poreza, doprinosa, naknada, kazni i taksi. Budžetski deficit i zaduživanje rastu. Ukupan vanjski dug premašio je sedam milijardi KM, za čiju otplatu će trebati više od 20 godina. Zaduženost po stanovniku iznosi minimalno 2.700 KM i stalno raste.

"Zbog ovih podataka podržavamo donošenje novog zakona o budžetima, uz mnogo strožiju finansijsku disciplinu i fiskalnu odgovornost kompletnog javnog sektora", istakao je Arapović.

Naglasio je i da su procesi budžetiranja u BiH, na svim nivoima, gotovo u potpunosti skriveni od očiju javnosti te da nisu u funkciji rasta životnog standarda. Dodao je i da se krše zakoni i procedure, a da su revizorski izvještaji rijetko pozitivni, neracionalan i neodgovoran odnos prema javnom novcu postaje pravilo. Apostrofirao je da to konačno mora prestati.

Prezentirao je i podatak da u BiH godišnje bude potrošeno 11,7 milijardi KM javnog novca. Na plaće i naknade zaposlenih u javom sektoru bude izdvojeno više od 29 posto ili 3,3 milijarde KM, za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora izdvaja se dodatnih 18 posto ili 2,1 milijardu, dok se za socijalna davanja izdvoji 37 posto ili 4,3 milijarde.

Ostatak je nedovoljan za elementarne javne usluge, smatra, jer se više od 84 posto budžeta potroši u startu na javni sektor i socijalna davanja.

Zbog ovakvog pristupa, mišljenja je Arapović, budžeti u BiH su neodrživi, ne mogu biti razvojni, tretiraju se kao izborni plijen i služe primarno za finansiranje birokratije i prividnog socijalnog mira.

"Iz tog razloga zahtijevamo veću uključenost javnosti prilikom donošenja budžeta, redovne parlamentarne procedure, programsko budžetiranje i mjerenje učinka, odgovorno i racionalno trošenje budžetskih sredstava, uštede u javnom sektoru, adekvatno kažnjavanje rukovodilaca institucija koje dobiju negativno revizorsko mišljenje, te otvorenost svih segmenata budžeta prema javnosti. Konačno, tražimo potpunu budžetsku odgovornost, jer su budžetske politike, a posebno praksa, na kritično niskom nivou", naglasio je Arapović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: