{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavara: DF opstruira pozitivne procese

S
SRNA
23.3.2015. u 11:45
21
70
Čavara: DF opstruira pozitivne procese
21
Čavara: DF opstruira pozitivne procese
Marinko Čavara (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara izjavio je danas da pregovori o deblokiranju procesa formiranja Vlade FBiH teku od petka, 20. marta, ali da još nema informacije da li su završeni.
"Nemam informaciju da li su ti pregovori završeni i to me zabrinjava, jer moramo što prije da uspostavimo Vladu i što prije da rješavamo probleme koji su nagomilani u Federaciji", rekao je Čavara novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio zastrašujućom činjenicu da neki ljudi i stranke opstruiraju pozitivne procese, ali da je FBiH ovih dana s time suočena.

"Radimo na tome da napokon odblokiramo ovaj proces koji je blokiran iz formalnih razloga", rekao je Čavara, koji je potpredsjednik HDZ BiH.

Komentarišući povlačenje potpisa potpredsjednika FBiH Milana Dunovića sa odluke o imenovanju Vlade zbog, kako je objasnio, neispunjenosti minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u ovom izvršnom tijelu, Čavara je rekao da je apsurdno što "neko svaki mjesec mijenja svoju pripadnost u zavisnosti od potrebe".

"Mislim da taj problem treba da riješimo i Ustavom i Izbornim zakonom ili popisom stanovništva da se ne bi dešavalo da svaki dan neko mijenja nacionalnost", rekao je Čavara.

On je podsjetio da je Demokratska fronta (DF) insistirao da jedno ministarstvo u FBiH predstavlja pripadnik iz reda ostalih, a kada su to dobili onda su pokazali da to ne žele.

"DF je, s druge strane, od početka tvrdio da neće zadirati ni u jednu hrvatsku poziciju, a onda smo dobili prijedlog za ministra saobraćaja i komunikacija na nivou BiH koji je po nacionalnosti Hrvat", napomenuo je Čavara.

On je ocijenio da se moraju raščistiti "početničke bolesti pregovaranja".

"Ako se nešto dogovorimo, onda to moramo do kraja ispoštovati, jer, inače, teško ćemo pregovarati", rekao je on.

Čavara je rekao da je od Ustavnog suda FBiH zatražio informaciju kada će riješiti Zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kod smjene Vlade FBiH.

"Taj predmet stoji već dvije godine na Ustavnom sudu i ne razumijem što ne rade svoj posao. S druge strane, ne vidim da su svi spremni da što prije idemo ka rješavanju problema da ova neustavna i nezakonita vlast ode se scene", rekao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: