BiH
0

Čavara: Obavit ću konsultacije s ministrima DF-a, revolucijom se ništa ne može riješiti

Piše: Er. M.
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je danas u Sarajevu da je prihvatio ostavku ministra Reufa Bajrović, a da će s ostalim ministrima iz Demokratske fronte u Vladi Federacije BiH obaviti konsultacije.

Čavara je kazao kako su mu potrebne dodatne konsultacije o prihvatanju ostavki ostalih ministara iz Demokratske fronte, te da će tu odluku donijeti u narednom periodu.

"Prihvatio sam odluku prvenstveno iz razloga što je Bajrović pokazao do sada u radu, kao ministar u Vladi Federacije BiH, da ne poštuje institucije i Ustav Federacije BiH", rekao je Čavara.

Rekao je da su mu potrebne dodatne konsultacije u vezi s ostavkama ostalih ministara iz Demokratske fronte, odnosno da treba analizirati šta bi značilo prihvatanje njihovih ostavki.

"Što se tiče njihovog rada u ministarstvima, ja nemam nikakvih posebnih primjedbi. Upitno je da li Demokratska fronta ostaje u vlasti ili izlazi iz vlasti. Ako se povlači iz vlasti onda to podrazumijeva da svi dužnosnici iz te stranke, a koji su imenovani na dužnosti u Federaciji BiH podnose ostavku. Ako određeni broj funkcionera ostaje u izvršnoj vlasti, a pogotovo na pozicijama koje mogu blokirati dalji izbor ministara onda to znači da DF ostaje u vlasti", istakao je Čavara.

Predsjednik Federacije BiH pozvao je sve koji obnašaju dužnosti da skladno Ustavu i zakonu obnašaju svoje dužnosti do trenutka dok ne budu razriješeni, te dodao kako će razgovarati i sa ministrima Demokratske fronte koji su podnijeli ostavke, a koje nije prihvatio.

"Čini mi se da bi imali problem oko popune Vlade Federacije BiH ministrima jer očikledno ili ja možda pogrešno zaključujem da DF nije donio odluku o izlasku iz vlasti. Ne očekujem ja ostavku Milana Dunovića, čak mi je lično draga osoba i možemo biti i dobri prijatelji, ali postoje pravila. DF je vlasti ako konzumira poziciju potpredsjednika FBiH", kazao je Čavara.

On je rekao da ne zna odakle Milanu Dunoviću informacija da se u Vladu Federacije BiH pokušava uvesti i SNSD.

"Ukoliko žele zadržati pozicije na kojim mogu određivati ili blokirati ko će sutra biti vlast onda je to neko drugi plan, a ne plan funkcionisanja FBiH. Čini mi se da neki računaju i na vanredne izbore. Ne trebamo praviti ni trošak ni zastoj zbog želja onih koji misle da samo revolucijom i krvlj na ulicama može se nešto postići", rekao je Čavara.

Čavara je kazao kako je veliki problem imati nekoga poputa DF-a u partnerstvu jer njihove odluke nisu jasne.

"Ukoliko svi kadrovi DF-a odstupe s dužnosti mi teorijski možemo to riješiti. Onda su otvoreni pregovori ko će činiti, oni koji imaju kapacitet u parlamentu, novu parlamentarnu većinu. Ako nema toga kako ćemo krenuti u razgovore o novoj parlamentarnoj većini ako ima osoba koja će reći da ona hoće ili neće te kandidate za imenovanje", dodao je Čavara.