{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavara: Obavit ću konsultacije s ministrima DF-a, revolucijom se ništa ne može riješiti

15.6.2015. u 13:21
0
39
Čavara: Obavit ću konsultacije s ministrima DF-a, revolucijom se ništa ne može riješiti
0
Čavara: Obavit ću konsultacije s ministrima DF-a, revolucijom se ništa ne može riješiti
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je danas u Sarajevu da je prihvatio ostavku ministra Reufa Bajrović, a da će s ostalim ministrima iz Demokratske fronte u Vladi Federacije BiH obaviti konsultacije.
Čavara je kazao kako su mu potrebne dodatne konsultacije o prihvatanju ostavki ostalih ministara iz Demokratske fronte, te da će tu odluku donijeti u narednom periodu.

"Prihvatio sam odluku prvenstveno iz razloga što je Bajrović pokazao do sada u radu, kao ministar u Vladi Federacije BiH, da ne poštuje institucije i Ustav Federacije BiH", rekao je Čavara.

Rekao je da su mu potrebne dodatne konsultacije u vezi s ostavkama ostalih ministara iz Demokratske fronte, odnosno da treba analizirati šta bi značilo prihvatanje njihovih ostavki.

"Što se tiče njihovog rada u ministarstvima, ja nemam nikakvih posebnih primjedbi. Upitno je da li Demokratska fronta ostaje u vlasti ili izlazi iz vlasti. Ako se povlači iz vlasti onda to podrazumijeva da svi dužnosnici iz te stranke, a koji su imenovani na dužnosti u Federaciji BiH podnose ostavku. Ako određeni broj funkcionera ostaje u izvršnoj vlasti, a pogotovo na pozicijama koje mogu blokirati dalji izbor ministara onda to znači da DF ostaje u vlasti", istakao je Čavara.

Predsjednik Federacije BiH pozvao je sve koji obnašaju dužnosti da skladno Ustavu i zakonu obnašaju svoje dužnosti do trenutka dok ne budu razriješeni, te dodao kako će razgovarati i sa ministrima Demokratske fronte koji su podnijeli ostavke, a koje nije prihvatio.

"Čini mi se da bi imali problem oko popune Vlade Federacije BiH ministrima jer očikledno ili ja možda pogrešno zaključujem da DF nije donio odluku o izlasku iz vlasti. Ne očekujem ja ostavku Milana Dunovića, čak mi je lično draga osoba i možemo biti i dobri prijatelji, ali postoje pravila. DF je vlasti ako konzumira poziciju potpredsjednika FBiH", kazao je Čavara.

On je rekao da ne zna odakle Milanu Dunoviću informacija da se u Vladu Federacije BiH pokušava uvesti i SNSD.

"Ukoliko žele zadržati pozicije na kojim mogu određivati ili blokirati ko će sutra biti vlast onda je to neko drugi plan, a ne plan funkcionisanja FBiH. Čini mi se da neki računaju i na vanredne izbore. Ne trebamo praviti ni trošak ni zastoj zbog želja onih koji misle da samo revolucijom i krvlj na ulicama može se nešto postići", rekao je Čavara.

Čavara je kazao kako je veliki problem imati nekoga poputa DF-a u partnerstvu jer njihove odluke nisu jasne.

"Ukoliko svi kadrovi DF-a odstupe s dužnosti mi teorijski možemo to riješiti. Onda su otvoreni pregovori ko će činiti, oni koji imaju kapacitet u parlamentu, novu parlamentarnu većinu. Ako nema toga kako ćemo krenuti u razgovore o novoj parlamentarnoj većini ako ima osoba koja će reći da ona hoće ili neće te kandidate za imenovanje", dodao je Čavara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: