{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavara: Može me neko lično voljeti ili ne, ali Marinko Čavara je predsjednik FBiH

Piše: M. N./Klix.ba
23.2.2015. u 11:11
33
151
Čavara: Može me neko lično voljeti ili ne, ali Marinko Čavara je predsjednik FBiH
33
Čavara: Može me neko lično voljeti ili ne, ali Marinko Čavara je predsjednik FBiH
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara obratio se danas javnosti povodom naloga koji je u petak uputio Vladi FBiH, a kojim se aktuelnoj Vladi zabranjuje donošenje odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti u skladu sa izbornom voljom građana.
Razlog obraćanja je, kako je istakao, taj da se otklone sve nejasnoće zbog onih koji pokušavaju obmanuti javnost.

Na samom početku pročitana je rečenica iz Ustava FBiH u kojoj se navodi da "predsjednik Federacije predstavlja i zastupa FBiH i šef je federalne izvršne vlasti".

"Ovo je Ustav FBiH. Ima li iko dilemu šta znači šef izvršne vlasti? Ima li iko dilemu šta znači kad je neko nekom šef? Nalog sam izdao pozivajući se i na uputstvo koje je izdala Centralna izborna komisija o nespojivosti dužnosti u poslijeizbornom periodu, kada određene osobe koje su izabrane u zakonodavna tijela vlasti obnašaju i izvršne pozicije u vlasti. Sada imamo situaciju da u Vladi FBiH imamo šest tzv. ministara koji su izabrani i prihvatili mandate u zakonodavnim tijelima. To su nespojive dužnosti po Izbornom zakonu. CIK je rekao uputstvom da mogu obavljati samo neophodne poslove do izbora novih tijela vlasti", rekao je Čavara.

Dodao je kako se pokazalo da od proglašavanja izbora 2014. do danas aktuelna Vlada FBiH krši Izborni zakon i uputstvo CIK-a, te da ne poštuje volju građana koji su im na izborima rekli "ne".

"Znamo koliko je kadrovskih rješenja doneseno za koja nije bilo potrebe i da ne govorimo koliko je novih upošljavanja u institucije države učinjeno, a i danas teku konkursi za nova upošljavanja. Nova politika stranaka koje su dogovorile saradnju u FBiH je prvenstveno smanjenje administrativnog aparata i napraviti učinkovitu FBiH. Međutim, oni koji su tu i glume Vladu FBiH nastoje napraviti potpuni haos", rekao je Čavara.

Istakao je da će u skladu s Ustavom FBiH izvršavati svoje obaveze odgovorno i u interesu građana. Kazao je da će sve neustavne odluke Vlade FBiH biti poništene, a da će druge koje su ustavne, ali nisu u interesu FBiH, biti razmotrene i tražit će se ustavno rješenje.

"Mene ne iznenađuje da postojeća vlast koja glumi Vladu FBiH već četiri godine ne poštuje ustav ni nadležnosti definirane ustavom predsjednika FBiH, samo me iznenadio nivo na kojem komuniciraju oni koji su u izvršnoj vlasti s institucijom Predsjednika FBiH. Može mene neko lično voljeti ili ne voljeti, od dana izbora Marinko Čavara je predsjednik FBiH i to predstavlja nešto što bi svi trebali poštivati javno ako želimo pravnu državu, ukoliko želimo stabilnost", kazao je.

Rješenje za trenutnu situaciju je, kako je naglasio, što skorije formiranje nove Vlade FBiH, a što bi prema njegovim navodima moglo biti ubrzo s obzirom na to da su stranke približile svoje stavove i, kako je rekao, dogovorile se u vezi sa raspodjelom odgovornosti. Sljedeći sastanak u vezi sa formiranjem Vlade FBiH je u srijedu u 18 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: