BiH
0

Čavara: Moraju se donositi odluke, a ne provoditi volja pojedinca ili bilo koje stranke

FENA
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Nakon današnje sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj nisu prisustvovali ministri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je novinarima u Sarajevu da koalicioni partneri (SDA, HDZ i DF) moraju zajedno donositi odluke, a ne provoditi volju pojedinca ili bilo koje stranke.

Ako su prihvatili odgovornost izvršne vlasti u Federaciji BiH, Čavara smatra da zajednički trebaju donositi odluke koje se tiču načina kako će funkcionirati Federacija, odnosno javna preduzeća te odgovornosti koju će preuzeti prema građanima FBiH.

"Na takav način da jedno dogovorimo, a da se na drugi način radi, ministri iz HDZ-a nisu prihvatili", istakao je Čavara.

Najvećim dijelom, naglasio je, "priča je o Uredbi i načinu upravljanja udiom državnim kapitalom u gospodarskim društvima".

"Normalno je ono što su građani rekli na izborima da ovakav način upravljanja u javnim poduzećima više nema odobrenje svih građana Federacije, onda je normalno da te osobe moramo promijeniti, koje su došle čisto političkim putem bez ikakavih kriterija", kaže Čavara.

Navedena uredba je, prema pisanju medija u međuvremenu, bila razlog što se Vlada nije sastajala jer članice vladajuće koalicije Hrvatska demokratska zajednica BiH i Demokratska fronta nisu imale iste poglede na način imenovanja nadzornih odbora u javnim preduzećima. Hrvatska demokratska zajednica je insistirala da to prema uredbi čini Vlada, a Demokratska fronta nadležna ministarstva.

"DF mora jednom shvatiti, ukoliko su dio koalicije, da se na takav način trebaju i odnositi. Dogovorom trebamo graditi sve što se treba napraviti, a ne obmanjivanjem javnosti 'glupostima' koje ne doprinose građanima", tvrdi Čavara.

U pogledu rješavanja trenutne krize u Federaciji BiH, izrazio je nadu da će biti puno više rješenja nakon kongresa SDA.

"Od reformi izgleda ništa ako se na ovakav način ponašamo po samovolji pojedinca ili bilo koje stranke", zaključio je Čavara.

Govoreći o problemima funkcioniranja kazao je da koalicija nije pred raspadom, poručujući da su to „problemi koji se trebaju zajednički rješavati kompromisom“, jer ulaziti u zonu gdje se vlast mijenja svaka tri mjeseca neće ništa doprinijeti“.