BiH
6

Čavara: Zbog DF-a neizvjesno kada ćemo dobiti novu Vladu FBiH

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predstavnici stranaka koje čine parlamentarnu većinu trebaju zajednički naći rješenje za novonastali problem oko formiranja vlasti u Federaciji, ali imajući u vidu pregovaračku nepredvidivost DF-a teško je prognozirati kada bismo mogli dobiti novu vladu, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH).

Ističe da je problem nastao zbog toga što je DF, iako je, kako kaže, za vrijeme pregovora uporno insistirao da ne predstavlja konstitutivne narode, već „ostale“, uoči samog zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH odustao od toga i u Vladu predložio tri kandidata srpske i jednog bošnjačke nacionalnosti.

"Sve se moglo lako riješiti da smo zatražili od stranaka pismeno izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti kandidata, ali dopredsjednik Milan Dunović je postupio ishitreno i povukao svoj potpis, tako da smo sada u jednoj prilično neizvjesnoj situaciji", rekao je Čavara.

HDZBiH će se danas službeno očitovati o problemima oko formiranja vlade, a Čavara kaže da s njihove strane nije realno očekivati nove ustupke.

Komentirajući tvrdnje dužnosnika DF-a da HDZ "podmetanjem ministrice iz srpskog naroda nastoji u budućnosti omogućiti preglasavanje ministara iz DF-a“, Čavara kaže da su u toj stranci "pomiješali lončiće“, odnosno način odlučivanja u Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije.

"Priča o tome da bi netko po nacionalnom izjašnjenju mogao blokirati odluke u vladi za nas je vrlo zanimljiva i ako DF predlaže da se u Vladu Federacije uvede način glasovanja i odlučivanja kao u Vijeću ministara BiH ima našu punu podršku", naglašava Čavara.

Za njega su indikativne i tvrdnje iz DF-a da će entitetski budžet biti usvojen do kraja marta čak i ako do tada ne bude imenovana nova vlada.

"To nam pokazuje da možda postoji neki dogovor sa SDP-om za koji mi u HDZ-u ne znamo", zaključuje Čavara.