O aktuelnoj situaciji
189

Čampara: Stranke ljevice imaju neutemeljenu ambiciju da privatiziraju ideju građanske države

M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U narednih 20 dana očekuje se konstituisanje novog saziva Glavnog odbora i Predsjedništva SDA, potvrdio je za Klix.ba aktuelni član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara. On je rekao kako stranke ljevice imaju neutemeljenu ambiciju da privatiziraju ideju građanske države, ali već dugo nemaju skoro nikakav rezultat.

U subotu je završen Kongres SDA s tim što još uvijek nisu u potpunosti konstituisani svi stranački organi. Čamparu smo pitali kada možemo očekivati imenovanje članova Predsjedništva SDA i kako ocjenjuje da će teći procesi.

"Na kongresu koji je održan prije nekoliko dana izabran je samo dio centralnih organa SDA, što je i praksa. U narednih dvadeset dana očekuje se konstituisanje Glavnog odbora i Predsjedništva SDA s novoizabranim članovima. Po okončanju te procedure slijedi naredni veliki posao, a to je organizacija i provedba izbora mjesnih, općinskih i kantonalnih/regionalnih organizacija u cijeloj državi", rekao je Čampara.

Kako kaže, nada se da će po okončanju ovog izbornog procesa biti izabran najbolji i najstručniji kadar koji će svojim profesionalnim i predanim radom moći odgovoriti izazovima koji predstoje.

"Najvažniji zadaci će biti realizacija zacrtanih mandatnih ciljeva, privlačenje novog članstva, posebno mladih osoba koje će u naše redove unijeti potrebno osvježenje i novu energiju. Konačan rezultat izbornog procesa treba biti i planirano otvaranje stranke za nebošnjake, afirmacija bosanskog nacionalnog identiteta i etničkih posebnosti, uz jačanje individualnih prava svakog građanina u skladu s najvišim evropskim standardima", kazao je Čampara.

Građani sve manje vjeruje strankama ljevice

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je reformisanje stranke, posebno u dijelu otvaranja SDA mladim ljudima i drugim etničkim grupama. Stranke ljevice nisu s oduševljenjem dočekale zalaganje SDA za građanski koncept. Čampara ističe da je pitanje građanskog koncepta tekovina demokratske i napredne Evrope i svijeta i nije ničije vlasništvo, ni ljevice niti bilo koga drugog.

"To je ustvari ideja, odnosno vizija o budućem uređenju BiH kao moderne države koja teži ka euroatlantskim integracijama. Stranke ljevice imaju neutemeljenu ambiciju da privatiziraju ideju građanske države, ali već dugo nemaju skoro nikakav rezultat, građani im sve manje vjeruju i zbog toga je i razumljiva njihova panična reakcija. Do jučer su te iste stranke kritikovale SDA da je previše konzervativna i da je fokusirana samo na etnički, ali ne i na građanski suverenitet, da bi sada 'izgledali zapanjeni' kada su iz naših programskih dokumenata konačno otkrili, a nadamo se i shvatili suštinu da nacionalno ili etničko ne isključuje građansko", kazao je Čampara.

On ističe da je SDA od svog osnivanja bila generator pozitivnih promjena, dok je u osnovi njenog političkog programa uvijek na prvom mjestu bila država Bosna i Hercegovina, kao i konstantna afirmacija evropskih vrijednosti i civilizacijskih standarda.

Žestoke reakcije su uslijedile nakon usvajanja Programske deklaracije na Kongresu SDA, kako od stranaka iz RS-a tako i od HDZ-a BiH. Slične teze o "radikalnoj deklaraciji" iznio je i Šemsudin Mehmedović iz SDA. Čamparu smo pitali je li deklaracija radikalna ili je pak usklađena sa zahtjevima koje EU stavlja pred BiH.

"Zanimljive su brojne reakcije koje su se u javnosti pojavile u vezi s ovim pitanjem. Zapravo se kroz te reakcije koje čitamo ili čujemo osjeti strah od demokratskog, savremenog i funkcionalnog uređenja Bosne i Hercegovine, što će biti i obaveza na našem putu ka punopravnom članstvu u EU. Najveći strah upravo pokazuju antievropski orijentisane političke stranke, jer su očito svjesni da euroatlantski put BiH vodi njihovu retrogradnu politiku na smetljište historije", rekao je Čampara.

Vlada KS pretvorila se u oglašivače na društvenim mrežama

On dodaje da je sve što se nalazi u Programskoj deklaraciji SDA usklađeno s najmodernijim standardima EU te da je svojim pismom punu podršku reformskim naporima koje pokazuje SDA na Kongresu SDA dao i predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul.

"Skrenut ću pažnju na paradoks tih reakcija: Kada se govori o manjem bh. entitetu koji se nalazi na 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine, unitarni model je prihvatljiv. Dakle, prihvatljivo je da u RS-u postoji koncept jedan čovjek - jedan glas, centralizovani ustavnopravni sistem, centralni organi entiteta RS pa onda općine. Istovremeno, mogućnost etabliranja istog koncepta koji bi se odnosio na cijelu Bosnu i Hercegovinu stvara glasne reakcije u javnosti. Nadalje, sasvim je prihvatljivo da postoje Republika Hrvatska i Republika Srbija, ali kada je riječ o Bosni i Hercegovini, onda taj naziv nailazi na otpor. I na kraju, svi smo mi i živjeli u Republici Bosni i Hercegovini do Dejtona i ništa u tome nije bilo radikalno. Republika BiH je kao takva primljena u UN", rekao je Čampara.

SDA je u nekoliko navrata otvoreno najavljivala smjenu Vlade KS. Tim povodom Čamparu smo pitali poduzimaju li se konkretni politički koraci ili je riječ o pucanju u prazno.

"Moramo biti jasni i reći da je SDA pobjednik na proteklim izborima u Kantonu Sarajevo. Građani su nam dali 54.000 glasova i time poslali jasnu poruku da žele da SDA vodi procese u Kantonu Sarajevo. Istovremeno, Klub SDA koji ima deset zastupnika je najveći u Skupštini KS. Vlast koju imamo trenutno, a koju čine zastupnici šest stranaka različitih ideologija jeste legalna, ali ne i legitimna, jer ona nije volja birača, već puki matematički zbir različitih interesnih skupina koje povezuje jedino netrpeljivost prema SDA", kazao je Čampara.

Ovom sazivu Vlade KS, kako kaže, zamjera populizam, demagogiju, nedostatak vizije i potpunu neinvetivnost u kreiranju projekata bitnih za razvoj KS i unapređenje životnog standarda njegovih stanovnika.

"Ne samo da ne kreiraju nove projekte, već i one koje su naslijedili od SDA nisu u stanju privesti kraju. Pretvorili su se u oglašivače na društvenim mrežama. Kanton Sarajevo ima budžet veći od milijardu KM za ovu godinu i umjesto da svjedočimo velikim investicionim i razvojnim projektima, mi iz sjednice u sjednicu svjedočimo njihovoj neobjašnjivoj mržnji prema SDA. To građane ne zanima, oni žele čist grad, bolji javni prijevoz, funkcionalno zdravstvo, rješavanje problema vodovoda, deponije Smiljevići i drugih konkretnih problema i zahtjeva čije bi konačno rješavanje unaprijedilo sve ekonomske i društvene segmente života u Kantonu Sarajevo", rekao je Čampara.

Zaključio je riječima da su sve to pokazatelji koji daju za pravo SDA da pokazuje ambiciju da promijeni vlast u KS.