Politički transferi
144

Čak 12 zastupnika je promijenilo stranački dres u Skupštini Kantona Sarajevo od izbora 2018. godine

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Mijenjanje stranačkih dresova u toku mandata na zakonodavnim funkcijama nije novost na bh. političkom nebu. U Skupštini Kantona Sarajevo čak 12 zastupnika je promijenilo stranku u odnosu na listu sa koje su izabrani na izborima 2018. godine.

Stranka koju je napustilo najviše zastupnika u prethodnom mandatu skupštine je SDA. Ovu stranku su napustila čak tri zastupnika.

Među najzvučnijim transferima je bio onaj Aljoše Čampare, koji je između ostalog bio i član Predsjedništva SDA. Čampara je zvanično izbačen iz SDA jer je uskratio podršku vladi koalicije poznate kao "Petak 13.". Nakon toga, Čampara je pristupio Narodu i pravdi (NiP). Zastupnica Admela Hodžić je također napustila SDA i pristupila Stranci za BiH.

Dok su Čampara i Hodžić pristupili stranci koja pripada istom ideološkom spektru kao SDA, zastupnik Mirza Čelik je napustio SDA i prešao u Demokratsku frontu (DF).

Demokratska fronta je također bila pogođena napuštanjem zastupnika. Sead Milavica i Senad Hasanović su napustili DF i pristupili stranci Narod i pravda te tako učinili i ideološki prelazak iz stranke lijevog u stranku desnog spektra. Prije pristupanja stranci Narod i pravda, Hasanović je kratko bio član Stranke za BiH.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista je na izborima 2018. godine dobila dva zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, ali su zbog napuštanja ostali bez zastupnika. Ovu stranku su napustili Amra Junuzović-Kljajić koja je prešla u NiP i Fahrudin Pecikoza koji je prešao u Savez za bolju budućnost BiH (SBB).

Što se tiče SBB-a, ovu stranku su napustila dva zastupnika u aktuelnom mandatu. Bilsena Šahman je napustila SBB i nije pristupila nijednoj drugoj političkoj opciji, a Jasna Duraković se usprotivila rušenju vlade "Šestorke" i pristupila SDP-u.

Dva zastupnika sa liste Naše stranke su promijenila stranački dres u toku ovog mandata. Elvis Vreto je iz Naše stranke prešao u Narod i pravdu, dok je Damir Marjanović jedno vrijeme djelovao kao nezavisni zastupnik da bi zatim osnovao "Za nove generacije".

SDP je napustio jedan zastupnik, a to je Damir Nikšić koji je nakon nekog perioda pristupio Našoj stranci.

Stranka koja je najviše profitirala u stranačkim transferima je Narod i pravda. U ovu stranku je pristupilo čak četiri zastupnika bez da je iko napustio. Sa druge strane stranka koja je izgubila najviše zastupnika bez da je privukla nove je SDA koja je ostala bez tri zastupnika. Nezavisna bosanskohercegovačka lista je gubitkom dva zastupnika postala vanparlamentarna stranka.

Naša stranka, SBB i DF su u konačnom zbiru transfera ostali slabiji za jednog zastupnika, dok je SDP mandat u skupštini završio sa istim brojem zastupnika koje je dobio na Općim izborima 2018. godine. Stranka za BiH koja na izborima 2018. godine nije prešla izborni prag, zahvaljujući pristupanju Admele Hodžić postala je parlamentarna na nivou kantona.

Prema tome više od jedne trećine zastupnika napustilo je stranke na čijim listama su izabrani na izbore, što govori da građani ne mogu imati previše povjerenja da će glas koji daju nekom zastupniku ostati i u stranci za koju željeli da glasaju.

Kritičari otvorenih listi i zakona prema kojem zastupnička mjesta pripadaju zastupniku smatraju da se na ovaj način omogućava politička trgovina, sa druge strane oni koji podržavaju ističu da se radi o demokratskim pravima svakog pojedinca.