Traže da izmijene odluku
35

Mostarski NiP prozvao CIK: "Da li svjesno ili nesvjesno otvarate prostor za malverzacije na izborima?"

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnici stranke Narod i Pravda (NiP) Mostar reagovali su na odluku Centralne izborne komisije o pilot-projektima za lokalne izbore te su ih pozvali da revidiraju odluku i na listu učesnika uvrste i Mostar.

U saopćenju za javnost NiP Mostar je pozvao CIK da promijeni svoju odluku i da u Mostaru uvede skenere i nove tehnologije na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprečavanja izborne krađe.

"Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na jučerašnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar ove godine, a ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehnologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprečavanja izborne krađe. Prema toj odluci, pilot projekat, provest će se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik", naveli su

S obzirom na to da u projekat nije uvršten Mostar, iz NiP-A ističu kako su morali reagovati.

"Poražavajuće je da CIK preskače u ovome projektu Mostar, a svi smo svjedoci jedne od najvećih krađa prethodnih lokalnih izbora u Mostaru a građani našeg grada i sada trpe posljedice. Trebamo li podsjetiti javnost da su na prošlim lokalnim izborima u Mostaru na samo nekoliko naknadno otvorenih kutija utvrdili razlike u par stotina glasova i onda se trebamo zapitati da li se u Mostaru otvara prostor za nove izborne malverzacije svjesno ili nesvjesno?", zaključili su.