Nastavak konflikta
48

Milanović: Plenković je ostao premijer jer je takav izborni sistem, 60 posto birača je htjelo da ode

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učestvuje danas na obilježavanju 33. godišnjice osnivanja 2. gardijske brigade Gromovi, a tom prilikom je dao izjavu medijima u kojoj se osvrnuo na ponovni mandat premijera Andreja Plenkovića.
O tome zašto ga jučer nije bilo u saboru kazao je:

"Nisam ni prošli put došao, smatram da nije potrebno. Ko me optužio za nepoštivanje? Premijer. A normalno, počeo je prijetiti prvog dana mog mandata nakon izborne pobjede", rekao je.

Ponovio je još jednom da nije došao jer nije došao ni prošli put, jer smatra da u saboru predsjedniku nije mjesto.

Osvrnuo se i na novu vladu.

"Nisam opozicija. Ono što sam napravio u kampanji napravio bih opet. Ustav to ne priječi. To što je jedna grupa politički pristrana, to je jedna stvar, a ako Ustav nešto ne brani, to je dopušteno. Nikakav duh Ustava ne treba dok postoji slovo Ustava. Ovo nije nova vlada, to je stara vlada, sve isto, i premijer je isti i samo neka prijeti i upire prstom", rekao je.

Kaže da nema razloga očekivati ništa novo, a dodao je i da DP-ovi birači sigurno nisu glasali za Plenkovića.

"On je što se tiče većine hrvatskih birača dobio šup-kartu. A on je i dalje premijer jer je takva kombinacija napravljena, takav je izborni sistem", rekao je.

Dodao je da rezultati izbora pokazuju da je preko 60 posto birača željelo da Plenković ode, a zasad nije otišao.

"Imamo premijera koji sistemski krši Ustav i hvali se time, gazi ga, cipelari ga. Mislim na njegove riječi. Čovjek kaže da ga Ustav obavezuje samo u normalnim prilikama s normalnim osobama. Ustav ga ne obavezuje, radi protuustavno. Koje je rješenje, koji lijek? Zašto se USUD samoinicijativno ne oglasi i kaže da premijer krši Ustav? Vlada i predsjednik moraju sarađivati", poručio je Milanović.