MUP RS-a
1

Čađo: Spriječit ćemo zloupotrebe u Srebrenici

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislav Čađo izjavio je da proces registracije birača u Srebrenici teče u granicama zakona, te istakao da će MUP spriječiti sve eventualne zloupotrebe.

"Ako neko misli da MUP RS to neće raditi, grdno se vara, zato što to jeste dio procesa koji je zakonom definisan i dio je pitanja na koje moramo da odgovorimo da bismo imali potpuno zakonito odvijanje jednog prava koje je građanima garantovano, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Naša je zakonska obaveza da spriječimo svaku vrstu zloupotrebe", naglasio je Čađo.

On je istakao da se u policijskoj stanici ne odvija nijedan dio izbornog procesa, a to što je "proces prijave prebivališta vezan indirektno sa procesom sticanja prava glasa, jeste liberalan proces u odnosu na rješenja u drugim zemljama".

"To i jeste naša specifičnost, ali ne znači da se to može zloupotrebljavati na načine na koje je neko mislio da može", rekao je Čađo govoreći o pokušaju članova Misije Vijeća Evrope u BiH da prate tok registracije u Policijskoj stanici u Srebrenici sredinom ovog mjeseca.

On je rekao da je, očigledno, u pitanju dio sistemskih pokušaja koji traju duže od decenije, da se degradira rad MUP-a i srpskih institucija u Srebrenici i šire.

"MUP RS je, uprkos svemu tome, izrastao u krajnje ozbiljnu i vrlo respektabilnu instituciju, pa sve češće čujem da je MUP RS najbolja bezbjednosna institucija u zemlji", rekao je Čađo.

Posmatrači Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope 18. jula pokušali su da uđu u policijsku stanicu u Srebrenici, gdje su tražili da prate tok registracije.

Prema odlukama koje je MUP-u dostavio CIK, oni su imali odobrenje za posmatranje rada Centra za birački spisak u Srebrenici, a ne rada službenika MUP-a RS-a u Srebrenici.