Zabranjen monitoring Vijeću Evrope
0

MUP u Srebrenici zabranio pristup međunarodnim promatračima

Piše: E. G.
Srebrenica
Srebrenica
MUP Republike Srpske je jutros u Srebrenici spriječio posmatrače Vijeća Evrope da uđu u policijsku stanicu u tom gradu kako bi mogli provjeriti tok procesa registracije za predstojeće lokalne izbore, saznaje Klix.ba iz izvora u Srebrenici.

“MUP RS oklijeva sa provođenjem svojih zakonskih obaveza, a obaveza im je, u ovom slučaju, da međunarodnim monitorima, kojima je Centralna izborna komisija BiH dala akreditacije, dopuste da na najjednostavniji mogući način obave svoj posao. Vijeće Evrope ima dugu tradiciju praćenja izbora, a u ovom slučaju su tu da prate preregistraciju birača u Srebrenici. Ali u ovom trenutku MUP RS, odbijajući da primi te monitore, krši međunarodne obaveze jedne zemlje koja je članica Vijeća Evrope”, rekao je izvor iz Srebrenice za Klix.ba.

Kako saznajemo posmatrači Vijeća Evrope su jutros rano stigli u Srebrenicu, a MUP RS ih već najmanje dva sata sprečava u obavljanju njihovog posla.

Posmatrači Vijeća Evrope, odnosno Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope čekaju razjašnjenje situacije da li njihova akreditacija koju su dobili od Centralne izborne komisije BiH uključuje mogućnost monitoringa u policijskoj stanici, izjavila je za Fenu Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH, u povodu jutrošnjih dešavanja u Srebrenici.

"U ovom trenutku, Ministarstvo unutarnjih poslova RS interpretira akreditaciju Centralne izborne komisije na način da ona ne uključuje policijske stanice i zato Vijeće Evrope traži pojašnjenje od CIK-a", rekla je Hennessey.

Međutim, u Kongresu smatraju da su imali validne dozvore da promatraju sve aspekte predizbornog procesa i žele da rade taj posao u Srebrenici.

"Tako u ovom trenutku čekamo pojašnjenje CIK-a i namjeravamo ostati u policijskoj stanici dok ne dobijemo pojašnjenje da li je problem u akreditaciji CIK-a ili u Ministarstvu unutarnjih poslova RS-a", rekla je Hennessey za Fenu.