BiH
13

Ćamil Duraković traži od VE da posmatrači ostanu u Srebrenici

FENA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) jutros bez pravnog osnova i kršeći Izborni zakon BiH zabranilo ulazak uredno akreditiranim posmatračima Vijeća Evrope, Kabinet zamjenika načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića je uputio zahtjev Uredu Vijeća Evrope u BiH da posmatrače zadrže u Srebrenici.

U zahtjevu se navodi da "i pored toga što neće imati pristup policijskoj upravi" posmatrači ostanu u Srebrenici u svrhu "monitoringa i izvještavanja o svakodnevnom sistematskom i rasprostranjenom kršenju građanskih i ljudskih prava građana Srebrenice i BiH nesrpske nacionalnosti koji svoje prebivalište registruju na području Srebrenice uoči lokalnih izbora".

Kabinet Durakovića smatra da je postupak Misije Vijeća Evrope u BiH i njihov pokušaj da uspostave monitoring nad policijskom upravom u Srebrenici jedini ozbiljan doprinos međunarodne zajednice vladavini prava u općini Srebrenica.

"Ovo je pri tome čin koji spašava savjest međunarodne zajednice u Srebrenici, koja i danas pasivno posmatra ono što se događa u Srebrenici kao što je pasivno posmatrala i 1995. godine", stoji u saopćenju zamjenika načelnika Općine Ćamila Durakovića.

Smatraju da su to, prije Vijeća Evrope, u skladu s mandatom koji proizlazi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma bili dužni učiniti OHR i OSCE, a čiji je jedini doprinos dosad bio legitimiranje policijskog i parapolicijskog pritiska nad aktivistima Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" i ostalim građanima nesrpske nacionalnosti u Srebrenici.

Vezani članci