BiH
15

Suljagić: RS je po vladavini prava najbliža Kandaharu

FENA
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope povukao je svoje posmatrače iz Srebrenice u utorak, a za tu situaciju, koordinator Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić za Fenu kaže da ponajbolje govori o tome protiv čega se ova inicijativa bori.

Dodao je da je registracija birača u Srebrenici, koja za sada napreduje veoma dobro, demokratski način da se izbore za prava onih koji su preživjeli genocid i prava onih koji tu golgotu nisu preživjeli, izražavajući nadu da će se u Srebrenici registrirati dovoljan broj birača da bi se osigurala legitimnost izbornog procesa, pozivajući birače iz BiH da se priključe ovom procesu.

"Kada je riječ o činu protjerivanja posmatrača Vijeća Evrope iz Srebrenice sada nema sumnje da je u smislu vladavine prava i jednakosti svih građana pred zakonom Republika Srpska najbliže Kandaharu", kazao je Suljagić naglašavajući da milioni KM poreznih obveznika, koje će režim SNSD-a potrošiti, neće promijeniti sliku ovog dijela BiH.

Istaknuo je da je nemoguće projeciranje nekog boljeg imidža ovog dijela BiH jer on naprosto ne može izgledati bolje, dodajući da je ovo i dalje 'monstrum' koji je Radovan Karadžić zamislio i napravio u aprilu, maju, junu i julu 1992. godine odnosno u julu 1995. godine.

Izrazio je žaljenje što međunarodna zajednica nije učinila ništa da se pobrine za to da državni organ Ministarstvo unutrašnjih poslova radi svoj posao jer su, po mišljenju Suljagića, oni to u mogućnosti uraditi, podsjećajući da je OHR nedavno spriječio Skupštinu Kantona Sarajevo da smijeni Nezavisni policijski odbor.

"U Srebrenicu je došla ambasadorica Vijeća Evrope, a čelnici MUP-a Republike Srpske joj nisu dozvolili da uđe, ali ako postoji jedna dobra stvar u svemu tome onda je to da sada znamo da smo sami iako ni do sada nismo živjeli u iluziji da nismo sami. Jedini državni organ koji je uz nas je Vlada Federacije BiH", kazao je Feni Suljagić.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić posjetio je danas Srebrenicu, a Suljagić je istaknuo da je Nikšić kazao da će podržavati Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu" na svakom koraku.

Timu posmatrača koje je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope uputio u Srebrenicu da bi nadgledali registraciju glasača pred lokalne izbore u BiH nije omogućen pristup policijskoj stanici u tom gradu, lokaciji na kojoj se odvija registracija građana - integralni dio procesa pasivne registracije glasača, a budući da se čini da vlasti RS-a neće promijeniti sadašnju poziciju u vezi s ovim pitanjem, Kongres je odlučio povući tim posmatrača iz Srebrenice, na žaljenje predsjednika Kongresa Keitha Whitmora.