BiH
0

Čađo: Srebreničani koji se prijavljuju moraju se pridržavati zakona

FENA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci da stanovnici Srebrenice, prilikom prijave i odjave prebivališta ili boravišta „treba da se pridržavaju zakonskih propisa“.

„Prethodnih godina, od kada se rade i primjenjuju ovi akti, nismo zapazili neke organizovane aktivnosti koje bi na bilo koji način mogle uticati na izborne procese i druga pitanja“, rekao je Čađo.

Komentarišući pitanje da je u posljednje vrijeme povećan broj prijava prebivališta na području općine Srebrenica, on je kazao da se prije 10 godina vodila polemika „o, tobože, velikom prijavljivanju Srba u nekim zajednicama, zbog čega se išlo ka ovim zakonskim propisima“.

"Upravo oni koji ih danas osporavaju, bili su inicijatori donošenja ovih propisa. Kada se išlo da se još zaoštri ta priča donošenjem novih propisa u posljednjih godinu dana, oni koji zagovaraju te propise zaustavili su ih u parlamentarnoj proceduri", ustvrdio je Čađo.

Na području općine Srebrenica je od 23. do 31. maja evidentirano 55 prijava i 13 odjava, dok je u istom periodu prošle godine bilo 16 prijava i dvije odjave, a Čađo je dodao da je 4.juna bilo 16 prijava i nijedna odjava, dok je istog datuma prošle godine bilo sedam prijava i nijedna odjava.

MUPRS će, tvrdi, putem odgovarajućih službi, kao i do sada na vrlo odgovoran i profesionalan način voditi ovaj postupak uz striktnu primjenu zakonskih propisa.

"Zabrinjava ambicija da se rješenja koja i ne postoje kako su to neki zamislili u zakonu koriste u neke druge svrhe, zloupotrebe. Nije dobro izigravati zakonske propise", kaže on.

MUPRS, u okviru povjerenih ovlaštenja, a putem svojih nadležnih organizacionih jedinica, obavlja poslove iz oblasti prijave i odjave prebivališta, boravišta i adrese stana državljana BiH.

Čađo je dodao da entitetski MUP primjenjuje propise kojima je ova oblast uređena, a koji se odnose na Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Pravilnik o postupku prijave i odjave prebivališta i boravišta državljana BiH, Uputstvo Ministarstva civilnih poslova BiH o načinu prijavljivanja, odjavljivanja prebivališta, boravišta državljana BiH.