MUP RS zabranio ulazak posmatrača
2

Čađo: Posmatrači mogu pratiti samo rad Centra za birački spisak

FENA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da posmatrači Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope imaju akreditaciju Centralne izborne komisije BiH, ali za posmatranje Centra za birački spisak u Srebrenici od 9. jula do 23. augusta, a ne procesa promjene prebivališta u policiji u Srebrenici.

On je odbacio sve, kako kaže, insinuacije da MUPRS-a ima namjeru da utiče na ostvarivanje građanskih prava, posebno oko izbornog procesa, za koji je jedina nadležna institucija Centralna izborna komisija i ona može da daje tumačenja i upustva pa i akreditacije.

"Za sam izborni proces jedina nadležna je Centralna izborna komisija i ona jedina može da da tumačenje nekih propisa i zadužena je i za njihovo provođenje, kao što je i pitanje posmatrača u bilo kojem dijelu izbornog procesa u nadležnosti Centralne izborne komsije", dodao je on i pokazao novinarima pismeno obrazloženje CIK-a kojim se daje odobrenje posmatračima za posmatranje Centra za birački spisak u Srebrenici.

Ti centri se nalaze u prostorima lokalnih zajednica te imaju, ističe Čađo, svoju zakonom definiranu funkciju rada, a nijedan taj centar se ne nalazi u policijskim stanicama.

"To znači da njihove akreditacije nisu za ono što se sada pokušava da se izmanipuliše, da dovedu MUPRS-a u situaciju u kojoj će biti označen kao krivac zašto posmatrači ne mogu da rade svoj posao", kazao je on.

Nakon što je dobio ovu odluku CIK-a, zatražio je odogovor da li to znači da posmatrači mogu imati pristup i prostorima za izdavanje ličnih dokumenata u policijskim stanicama.

"Mi nemamo problem da ti posmatrači dođu, jer nam ne predstavljaju ni smetnju ni prijetnju, ni opasnost. Oni mogu da nadgledaju, ukoliko je to potrebno, proces promjene prebivališta, ali bi morali uputiti zahtjev nama", kazao je Čađo.

Proces promjene prebivališta je ipak, dodao je, povezan sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

"To znači da osobe koje posmatraju taj proces promjene prebivališta nemaju pravo uvida u podatke građana, jer to Zakon o zaštiti ličnih podataka jasno definiše", zaključio je Stanislav Čađo.

Iznio je i tvrdnju da se cijeli proces pokušava politizirati.

"Očigledno je da ovaj proces registracije birača prerasta u jednu potpuno besprimjernu manipulaciju različitih subjekata. To moram da kažem. Pokušavaju se tražiti neki politički profiti iz činjenica koje treba da budu jedan potpuno normalan i svakodnevni proces", naveo je Čađo.

Tvrdi da je na same najave takvih manipulacija ili pojačanih zahtjeva istaknuo da MUPRS-a nema namjeru da na bilo koji način utiče na ostvarivanje građanskih prava ljudi i izbornih prava.

Čađo je naveo i da će MUPRS-a poštovati zakone i propise koji postoje u ovoj oblasti i voditi cijeli proces na najkorektniji način "uz sav nivo senzibiliteta koji to podrazumijeva".

To su, navodi, činili i do sada, te dodaje da nije bilo nijedne prijave, žalbe ili upozorenja da pripadnici MUPRS-a čine nešto što izlazi iz okvira njihovog mandata ili je u suprotnosti sa zakonom.

Navodi da neki pokušavaju da svoje potrebe provedu mimo zakona.

"Prosto sam iznenađen nekim i napisima u medijima, a posebno danas, da MUPRS-a sprječava navodne posmatrače da uđu u policijsku stanicu. Moje pitanje je: “Šta oni treba da rade u policijskoj stanici?", rekao je ministar unutrašnjih poslova i dodao da je te ljude s takvim zahtjevima i ranije upućivao na Centralnu izbornu komisiju.