BiH
3

Budžet KS: Efikasnije upravljanje prihodima uz racionalizaciju poslova

FENA
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar finansija Jasmin Halebić upoznali su danas direktore kantonalnih javnih i komunalnih preduzeća, zavoda, obrazovnih ustanova i ustanova socijalne zaštite te predstavnike sindikata Kantona Sarajevo s osnovnim odrednicama Prijedloga Budžeta Kantona Sarajevo za 2016. godinu.

"Budžet za narednu godinu kreiran je na način da želimo znati i upravljati u svakom trenutku svim prihodima u Kantonu Sarajevo. Samo tako možemo postići punu efikasnost, jer ne želimo stvarati troškove koje ne možemo platiti. Urađena je reintegracija jedinstvenog računa trezora, svi budžetski korisnici, sve finansijske transakcije obavljat će trezor", naglasio je ministar Halebić.

On je detaljnije upoznao predstavnike javnog sektora o cjelokupnom budžetu, planu prihoda i rashoda, planovima otplate akumuliranog duga.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo sutra će se izjašnjavati o Prijedlogu Budžeta za 2016. godinu koji iznosi 696.292.200 KM.

O resursima javnih preduzeća, njihovim upravljanjem i angažovanjem, govorio je premijer Konaković s posebnim akcentom na efikasno upravljanje javnim prihodima.

"U proteklih devet mjeseci smjernice koje smo sebi odredili daju rezultat. Ostvarili smo kontolu rashoda, smanjili broj zaposlenih u javnom sektoru uz zapošljavanje najnužnijih kadrova. Želimo pokazati da smo svjesni stanja u kojem se nalazimo, a to tražimo i od vas", poručio je Konaković.

On je, govoreći o javnom komunalnom sektoru, istaknuo da očekuje od njih da bolje iskoriste šansu koju imaju na tržištu te da se od njih očekuje i stvaranje budžetskih prihoda koji bi bili usmjereni tamo gdje je to najvažnije, u obrazovanje, u socijalnu zaštitu, u stvaranje boljih uvjeta za razvoj realnog sektora.

Pred javnim sektorom stoji obaveza racionalizacija poslova, bolje i djelotvornije upravljanje ljudskim resursima, pravljenje vidljivih iskoraka u boljoj usluzi građanima, efikasnijim servisima za nove investicije - istaknuto je na današnjem skupu.

Budžet KS kroz subvencije javnim i javnim komunalnim preduzećima godišnje daje 44.288.000 KM , koja moraju podizati nivo svojih usluga i sve svoje resurse efikasnije staviti u svrhu, ocjena je i smjernica u poslovanju ovih preduzeća u narednoj godini, saopćeno je iz Press službe KS.