{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kojović: Nacrt budžeta KS za 2016. je malo bolji od najgoreg i mnogo lošiji od potrebnog

12.11.2015. u 15:01
5
15
Kojović: Nacrt budžeta KS za 2016. je malo bolji od najgoreg i mnogo lošiji od potrebnog
5
Kojović: Nacrt budžeta KS za 2016. je malo bolji od najgoreg i mnogo lošiji od potrebnog
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Naše stranke Predrag Kojović iznio je tokom rasprave o Nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2016. niz primjedbi na predloženi dokument.
"Nacrt s radošću govori o povećanim porezima na dobit preduzeća i pojedinaca umjesto da smanjuje poresko opterećenje na realni sektor, a dodatne prihode da traži u povećanju poreske baze. Do čega dovodi politika povećanja poreza nedvosmisleno pokazuju podaci o padu proizvodnje u realnom sektoru u KS-u: samo u građevinarstvu je došlo do pada od ogromnih 11% što je gubitak od skoro 3 hiljade radnih mjesta. U međuvremenu smanjenje radnih mjesta u državnom sektoru je tek 0,1 %. Nemoguće je govoriti o reformama, punjenju budžeta i revitalizaciji privrede sve dok poreskom politikom gušimo one koji jedini u ovoj zemlji proizvode novu vrijednost“, kazao je Kojović.

Istakao je da o izlazu iz ekonomske krize može biti riječi kad se kroz budžetsku politiku otvori prostor za pokretanje investicionih ciklusa.

"Mi smo u svom ekonomskom programu predlagali da se svim preduzećima, koja redovno uplaćuju doprinose svojim uposlenicima, refundira dio novca uz obavezu da ga ulože u proširenje proizvodnje. Jedan od načina na koji bi se to finansiralo jest usvajanje i implementacija Zakona o saobraćaju u mirovanju, koji je u ministarskim ladicama još od 2011. Procjene su govorile da bi godišnje KS od provođenja tog zakona dobivao 9 miliona KM. Isto tako, usvajanjem Zakona o javnom prevozu mogli bismo istovremeno osigurati građanima siguran, redovan i udoban prevoz, te proširiti poresku osnovicu, umjesto što izdajemo milionske dotacije GRAS-u u kojem nema ni volje ni želje za reformama", kazao je Kojović..

Dodao je da se TVSA finansira sa skoro 5 miliona KM godišnje.

"Mogli bismo kroz koncesiju obezbijediti i bolju i gledaniju kantonalnu televiziju. Primjera je mnogo. A svi ukazuju na to da budžetska politika nije reformska, već se njome pokušava održati sistem nefunkcionalno uređenih i od vladajućih stranaka prisvojenih javnih kompanija i socijalnih fondova, kojima se kupuju glasovi. To je dugoročno neodrživo, to nas vodi u sve veća zaduživanja; to je poput tempirane bombe, čiju eksploziju mogu preduprijediti samo strukturne reforme, a ova vlast sa spokojnošću koja plaši samo posmatra kako nam vrijeme otkucava“, zaključio je Kojović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: