BiH
5

Kojović: Nacrt budžeta KS za 2016. je malo bolji od najgoreg i mnogo lošiji od potrebnog

Klix.ba
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Naše stranke Predrag Kojović iznio je tokom rasprave o Nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2016. niz primjedbi na predloženi dokument.

"Nacrt s radošću govori o povećanim porezima na dobit preduzeća i pojedinaca umjesto da smanjuje poresko opterećenje na realni sektor, a dodatne prihode da traži u povećanju poreske baze. Do čega dovodi politika povećanja poreza nedvosmisleno pokazuju podaci o padu proizvodnje u realnom sektoru u KS-u: samo u građevinarstvu je došlo do pada od ogromnih 11% što je gubitak od skoro 3 hiljade radnih mjesta. U međuvremenu smanjenje radnih mjesta u državnom sektoru je tek 0,1 %. Nemoguće je govoriti o reformama, punjenju budžeta i revitalizaciji privrede sve dok poreskom politikom gušimo one koji jedini u ovoj zemlji proizvode novu vrijednost“, kazao je Kojović.

Istakao je da o izlazu iz ekonomske krize može biti riječi kad se kroz budžetsku politiku otvori prostor za pokretanje investicionih ciklusa.

"Mi smo u svom ekonomskom programu predlagali da se svim preduzećima, koja redovno uplaćuju doprinose svojim uposlenicima, refundira dio novca uz obavezu da ga ulože u proširenje proizvodnje. Jedan od načina na koji bi se to finansiralo jest usvajanje i implementacija Zakona o saobraćaju u mirovanju, koji je u ministarskim ladicama još od 2011. Procjene su govorile da bi godišnje KS od provođenja tog zakona dobivao 9 miliona KM. Isto tako, usvajanjem Zakona o javnom prevozu mogli bismo istovremeno osigurati građanima siguran, redovan i udoban prevoz, te proširiti poresku osnovicu, umjesto što izdajemo milionske dotacije GRAS-u u kojem nema ni volje ni želje za reformama", kazao je Kojović..

Dodao je da se TVSA finansira sa skoro 5 miliona KM godišnje.

"Mogli bismo kroz koncesiju obezbijediti i bolju i gledaniju kantonalnu televiziju. Primjera je mnogo. A svi ukazuju na to da budžetska politika nije reformska, već se njome pokušava održati sistem nefunkcionalno uređenih i od vladajućih stranaka prisvojenih javnih kompanija i socijalnih fondova, kojima se kupuju glasovi. To je dugoročno neodrživo, to nas vodi u sve veća zaduživanja; to je poput tempirane bombe, čiju eksploziju mogu preduprijediti samo strukturne reforme, a ova vlast sa spokojnošću koja plaši samo posmatra kako nam vrijeme otkucava“, zaključio je Kojović.