BiH
14

Bubrežni bolesnici dobili odgovore na zahtjeve i prekinuli štrajk

FENA
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić odgovorio je danas pismeno na gotovo sve zahtjeve Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS-a, što je bio uvjet da prekinu štrajk i krenu na dijalizu.

Stanić je došao ispred Centra za dijalizu u Banjoj Luci, gdje se okupio jedan broj ovih bolesnika te obrazložio da je njegov resor dao odgovor na devet i po od 10 postavljenih zahtjeva, dok preostali nije u njihovoj nadležnosti.

Ipak, angažirali su se i da bi sa članovima komisije Fonda PIORS-a i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a ispunili i zahtjev koji se odnosi na dobijanje statusa invalidnosti.

Ta procedura sada će ići ubrzano, obećao je Stanić, navodeći da je sve dogovoreno.

Upitan ko je odgovoran za situaciju da su hronični bubrežni bolesnici štrajkom morali tražiti svoja prava, Stanić je rekao da niko nije kriv, jer su se, tvrdi, zahtjevi "rješavali“, ali je bilo problema u razumijevanju socijalnog i zdravstvenog pitanja.

Predsjednik Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS-a Goran Ljuboja potvrdio je da su dobili pismeno obećanje od ministra da će njihovi problemi biti riješeni, na čemu su i insistirali, nakon što su jutros počeli štrajk.

On kaže da je priritet bilo rješavanje statusa invalida, te zahvaljuju ministru što je dao obećanje da će i ostali zahtjevi biti riješeni.

Hronični bubrežni bolesnici traže da im se prizna status invalida i omogući određena naknada za invaliditet, koji je nastupio kao posljedica bolesti, da se transplantacija podigne na viši nivo, kvalitetniju dijalizu za sve pacijente, kao i da se na prijedlog Udruženja bira nacionalni koordinator za dijalizu i transplantaciju.

Njihov zahtjev je i da se omogući nesmetano dijaliziranje van RS-a, da se troškovi prijevoza na dijalizu refundiraju onima koji koriste svoj prijevoz i da se u svim centrima primjenjuju isti standardi liječenja, te otvaranje dijaliznih centara u Foči i Trebinju i neophodni lijekovi nakon transplantacije bubrega.

Obećanje je ministra da će sva ova pitanja biti rješavana, a posebno se to odnosi i na podizanje transplantacije na viši nivo, jer je ona najvažnije pitanje za bubrežne bolesnike.