{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat: Ministar Stanić je uspostavio standarde koje je vlast u RS-u odavno zapostavila

9.9.2013. u 09:08
0
2
Sindikat: Ministar Stanić je uspostavio standarde koje je vlast u RS-u odavno zapostavila
0
Sindikat: Ministar Stanić je uspostavio standarde koje je vlast u RS-u odavno zapostavila
Slobodan Stanić
Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske oglasio se u povodu smjene ministra zdravlja Slobodana Stanića i imenovanja novog ministra na njegovo mjesto.
U Sindikatu ističu da su iznenađeni brzom smjenom Stanića i da, iako nemaju namjeru da se bave bilo kakvih personalnim odlukama Vlade RS, isključivo radi istine žele obavijestiti javnost da je Stanić u toku svog kratkog, ali po njihovom mišljenju vrlo stručnog i uspješnog mandata, imao, kako ističu u saopćenju, "znanja i snage da uspostavi primjenu obavezujućih međunarodnih pravila i najviših standarda socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, koji su od sadašnje vlasti u RS bili odavno potpuno zapostavljeni i zaboravljeni".

"Isto tako istine radi odgovorno želimo da skrenemo pažnju javnosti da u dosadašnjim razgovorima, sporazumima i dokumentima koje je ovaj Sindikat zaključio sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ministar Stanić nikada nije izjavio ili svojim aktom potvrdio da je Vlada preuzela obavezu za izmirenje dugovanja u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. Ponovo želimo da skrenemo pažnju da se najveći dio dugovanja javnih zdravstvenih ustanova upravo odnosi na neizvršene obaveze uplate dospjelih, a neuplaćenih obaveznih doprinosa, kao i da ovaj Sindikat sigurno neće odustati od zahtjeva da se prema doktorima medicine i drugim zdravstvenim radnicima odmah i bez daljih odlaganja izvrše sve prispjele obaveze koje se odnose na isplate bruto plata", ističe se dalje.

"Javnost mora da zna da se zdravstveni radnici ne mogu liječiti ni u zdravstvenim ustanovama u kojima rade zbog nemogućnosti ovjere zdravstvenih knjižica, na mogu se prijaviti na biro rada ili otići u penziju zbog neisplaćenih doprinosa, što prestavlja rad na crno i nepoštovanje potpisanih radnih ugovora u svakoj JZU. Nadamo se da će novi ministar zdravlja, gospodin Bogdanić, koji je poznat kao vrstan menadžer, naći rješenje za prekid prakse rada na crno zdravstvenih radnika u JZU i nastaviti socijalni dijalog koji je vrlo odgovorno započeo gospodin Stanić. Isto tako želimo da novi ministar zdravlja ima u pravom smislu odriješene ruke i širinu u svom budućem poslu", navode u saopćenju za javnost iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: