{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat: Ministar Stanić je uspostavio standarde koje je vlast u RS-u odavno zapostavila

9.9.2013. u 09:08
0
2
Sindikat: Ministar Stanić je uspostavio standarde koje je vlast u RS-u odavno zapostavila
0
Sindikat: Ministar Stanić je uspostavio standarde koje je vlast u RS-u odavno zapostavila
Slobodan Stanić
Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske oglasio se u povodu smjene ministra zdravlja Slobodana Stanića i imenovanja novog ministra na njegovo mjesto.
U Sindikatu ističu da su iznenađeni brzom smjenom Stanića i da, iako nemaju namjeru da se bave bilo kakvih personalnim odlukama Vlade RS, isključivo radi istine žele obavijestiti javnost da je Stanić u toku svog kratkog, ali po njihovom mišljenju vrlo stručnog i uspješnog mandata, imao, kako ističu u saopćenju, "znanja i snage da uspostavi primjenu obavezujućih međunarodnih pravila i najviših standarda socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, koji su od sadašnje vlasti u RS bili odavno potpuno zapostavljeni i zaboravljeni".

"Isto tako istine radi odgovorno želimo da skrenemo pažnju javnosti da u dosadašnjim razgovorima, sporazumima i dokumentima koje je ovaj Sindikat zaključio sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ministar Stanić nikada nije izjavio ili svojim aktom potvrdio da je Vlada preuzela obavezu za izmirenje dugovanja u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. Ponovo želimo da skrenemo pažnju da se najveći dio dugovanja javnih zdravstvenih ustanova upravo odnosi na neizvršene obaveze uplate dospjelih, a neuplaćenih obaveznih doprinosa, kao i da ovaj Sindikat sigurno neće odustati od zahtjeva da se prema doktorima medicine i drugim zdravstvenim radnicima odmah i bez daljih odlaganja izvrše sve prispjele obaveze koje se odnose na isplate bruto plata", ističe se dalje.

"Javnost mora da zna da se zdravstveni radnici ne mogu liječiti ni u zdravstvenim ustanovama u kojima rade zbog nemogućnosti ovjere zdravstvenih knjižica, na mogu se prijaviti na biro rada ili otići u penziju zbog neisplaćenih doprinosa, što prestavlja rad na crno i nepoštovanje potpisanih radnih ugovora u svakoj JZU. Nadamo se da će novi ministar zdravlja, gospodin Bogdanić, koji je poznat kao vrstan menadžer, naći rješenje za prekid prakse rada na crno zdravstvenih radnika u JZU i nastaviti socijalni dijalog koji je vrlo odgovorno započeo gospodin Stanić. Isto tako želimo da novi ministar zdravlja ima u pravom smislu odriješene ruke i širinu u svom budućem poslu", navode u saopćenju za javnost iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: