BiH
0

Cvijanović: Stanić je smijenjen jer je bez odluke Vlade iznosio određene stavove

FENA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Ministar zdravlja Republike Srpske (RS) Slobodan Stanić je smijenjen jer je individulano, bez saglansosti Vlade RS-a, preuzeo obavezu da će Vlada RS-a preuzeti dugovanja zdrvastvenih ustanova u RS u iznosu od 36 miliona KM, ustvrdila je entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Ona je nakon radno-konsultativne sjednice Vlade RS-a, potvrdila da se Stanić vraća na radno mjesto na kojem je bio prije imenovanja za ministra prije šest mjeseci i bit će v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Cvijanović tvrdi da nije moguće da jedan ministar individualno, uime Vlade RS-a, preuzme određene obaveze, ukoliko one nisu u formi odluke ili zaključka prihvaćenih od Vlade.

"Vlada RS-a nikada nije razmatrala niti donijela zaključak da će preuzeti obaveze u iznosu od 36 miliona KM dugova zdravstvenih ustanova. To je velika finansijska implikacija i Vlada je ne može da donose tek tako i niko ne može da je saopći kao odluku ako Vlada to nije odlučila", navela je ona.

Entitetska premijerka nije željela da odgovora na pitanja novinara nakon što je potvrdila smjenu ministra zdravlja RS-a, čiju funkciju će obavljati do izbora novog.

Cvijanović kaže da se Stanić „složio“ da je njegov manadat u Vladi RS-a završen.

Ona ističe da će Vlada RS-a nastaviti normalno da radi.