BiH
0

Dodik naredio, Cvijanović izvršila: Smijenjen ministar Slobodan Stanić

SRNA/FENA
Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je Srni da je danas smijenila ministra zdravlja i socijalne zaštite Slobodana Stanića.

Cvijanović je rekla da će više informacija povodom ovog događaja biti saopćeno tokom sutrašnjeg dana.

Slobodan Stanić je na funkciju ministra imenovan u martu ove godine nakon rekonstrukcije Vlade RS-a. Tada je iz SNSD-a najavljeno kako "Vladi trebaju novi impulsi", no čini se kako vlada Željke Cvijanović sada ima mnoštvo problema, ako je uopće i funkcionirala od samog početka.

Odluku da Stanić napusti dosadašnju funkciju razmatrala je njegova stranka, SNSD, a kako je večeras javila banjalučka ATV, inicijativa je stigla od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koju nisu zdušno podržali ni premijerka Željka Cvijanović ni ostali članovi SNSD-a.

Dodik je, navodno, Staniću zamjerio ponašanje, prije svega u priči o problemima hroničnih bubrežnih bolesnika, koju je, navodno, mogao da riješi dan ranije, prije štrajka tih pacijenata.

Zamjeren mu je i odnos s "pojedinim ljudima". Njegov rad u posljednim danima je pozitivno ocijenjen.

On je u Vladu RS došao nakon Ranka Škrbića, upravo na prijedlog Dodika, a dugo se već špekuliše da Stanićevi potezi smetaju njegovom prethodniku. Stanić nije želio da komentariše ove informacije.

ATV saznaje da za Stanićevu zamjenu već postoji rješenje, a nezvanično, to će biti dr. Siniša Maksimović, direktor bijeljinske bolnice, koji se i ranije spominjao za ministarsku poziciju.