BiH
0

Bubrežni bolesnici u RS-u stupaju u štrajk i odbijaju dijalizu

FENA
U Republici Srpskoj sutra će početiti štrajk hemodijaliznih pacijenata jer nisu dobili pismeni odgovor od nadležnih da im se prizna status invalida i omogući određena naknada za invaliditet, koji je nastupio kao posljedica bolesti.

Ipak, ukoliko sutra dobiju taj pismeni odgovor na neke od njihovih zahtjeva, prekinut će štrajk i nastaviti da idu na hemodijalizu.

Član Udruženja dijaliznih i transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS Aleksandar Radun potvrdio je da sutra na dijalizu neće ići oko 500, od ukupno 1.000 bubrežnih bolesnika.

Tu odluku su potvrdili jer na sastanku s ministrom zdravlja RS-a Slobodanom Stanićem nisu postigli dogovor o njihovim zahtjevima da im se prizna status invalida te da dobiju određenu pomoć.

"Sutra stupamo u štrajk, jer danas nismo dobili ništa napismeno", rekao je Radun i dodao da imaju obećanja da će neki od njihovih zahtjeva biti ispunjeni odmah, a neki u roku od mjesec dana do godine.

U Udruženju dijaliznih i transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS traže i da se transplantacija podigne na viši nivo, kvalitetniju dijalizu za sve pacijente, kao i da se na prijedlog Udruženja bira nacionalni koordinator za dijalizu i transplantaciju.

Njihov zahtjev je i i da se omogući nesmetano dijaliziranje van RS, da se troškovi prijevoza na dijalizu refundiraju onima koji koriste svoj prijevoz i da se u svim centrima primjenjuju isti standardi liječenja, te otvaranje dijaliznih centara u Foči i Trebinju i neophodne lijekove nakon transplantacije bubrega.

Ministar zaravlja RS Slobodan Stanić je, nakon sastanka s predstavnicima ovog udruženja, potvrdio da će konačno rješenje pacijentima na dijalizi biti ponuđeno sutra u prijepodnevnim satima te je zamolio ove blesnike da štrajkom ne nanose novu štetu svom zdravlju.

"Ono o čemu se nismo uspjeli dogovoriti jeste dodjela invalidskog statusa dijaliziranim pacijentima, jer to pitanje nije u našoj nadležnosti", istakao je Stanić i najavio da će u narednih godinu dana biti otvoreni centri za hemodijalizu u Foči i Trebinju, kao i da će biti rješeno pitanje dodjele socijalnih primanja.

"Došlo je do miješanja socijalnog i invalidskog statusa. Socijalni status jeste u našoj nadležnosti, jer tuđu njegu i pomoć pacijenti dobijaju na osnovu pregleda komisije koja utvrđuje u kakvom stanju se pacijenti nalaze", pojasnio je Stanić, te kaže da je čudno da gotovo nijedan pacijent, koji je na hemodijalizi, nije ostvario to pravo, što znači da su previsoki kriterijumi nadležne komisije.

Što se tiče sticanja invalidskog ststusa, koji je nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, on kaže da će s nadležnima utvrditi koji je postupak za dobijanje invalidskog statusa i o tome pisanim putem informisati Udruženje.