Islamski blagdan
17

Brojni bh. zvaničnici uputili čestitku građanima povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama

N. C.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Muslimani širom svijeta sutra obilježavaju jedan od najvažnijih blagdana Ramazanski bajram, a povodom nadolazećeg praznika brojni zvaničnici i političari uputili su čestiteke.

Povodom Ramazanskog bajrama, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić uputio je iskrene čestitke poglavaru Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i u dijaspori.

"Mir, sreću, harmoniju, dobro zdravlje i uspjeh neka donese ovaj veliki praznik nakon svetog mjeseca ramazana, koji je bio ispunjen postom, učenjem, strpljenjem i odricanjem. Ramazanski bajram je prilika da damo lični doprinos u kreiranju boljeg ambijenta za svakoga, da se međusobno uvažavamo, poštujemo i razumijemo. Njegujmo tradiciju, običaje i kulturu koju vijekovima stvaramo. Uz želju za dobro zdravlje i porodičnu radost, upućujem najsrdačnije čestitke poglavaru Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemi Kavazoviću i svim muslimanima u BiH i u svijetu. Bajram šerif mubarek olsun", poručio je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je Ramazanski bajram reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori, uz želju da predstojeće dane provedu u zdravlju, rahatluku i veselju.

"Radosti Bajrama su nagrada vjernicima, nakon ramazanskog odricanja, ali i prilika za obnavljanje raskinutih i jačanje postojećih porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza. Zato je važno da bajramska druženja doprinesu jačanju atmosfere međusobnog razumijevanja i duha zajedništva.Bajramski dani, ispunjeni veseljem, mirom i harmonijom, imaju poseban značaj u ovom vremenu krize i teških iskušenja i neka se iz srca vjernika i porodičnih domova preliju na cjelokupno društvo", kazao je.

Svim muslimanima čestitku je uputio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

"U ime Vijeća ministara i u svoje lično ime upućujem Vama i svim vjernicima islamske vjere iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama, sa željom da ga proslavite u dobrom zdravlju i raspoloženju i sa svojim najbližima. Neka ovaj praznik osnaži osjećaje dobrote, odgovornosti i solidarnosti među ljudima, te bude podsticaj da dijalogom i saradnjom doprinosimo očuvanju međusobnog razumijevanja, uvažavanja i vjerske tolerancije na dobrobit društva u kojem živimo. Bajram šerif mubarek olsun", naveo je.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković muslimanima je poželjela da bajramske dane provedu u blagostanju, radosti i zadovoljstvu, okruženi svojim najmilijima, a da bajramsku radost podijelite s komšijama, kako se to vjekovima čini u našoj zemlji. Bajram šerif mubarek olsun.

"Poštovanom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i svim vjernicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini, regiji i dijaspori, upućujem najiskrenije čestitke u povodu Ramazanskog bajrama. Iskreno se nadam da će predstojeći bajramski dani donijeti radost, snagu i zajedništvo svim vjernicima, uz čvrsto uvjerenje da ćemo svi zajedno prevazići izazove i iskušenja koji su pred nama i našom domovinom Bosnom i Hercegovinom", dodala je.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio je bajramsku čestitku uposlenicima Ministarstva i sigurnosnih agencija u BiH, te svim muslimanima u Bosni i Hercegovini.

"Iza nas je mjesec posta, odricanja, činjenja dobrih djela i solidarnosti i stoga čista srca i uma dočekujemo ovaj veliki praznik. Želim da radost Bajrama bude inspiracija za nastavak istrajavanja u dobročinstavu, jačanju porodičnih veza i prijateljstava, te gradnju sretnije i prosperitetnije budućnosti", naveo je.

Uime Vlade FBiH uputio čestitku povodom predstojećeg Bajrama uputio je i premijer Fadil Novalić.

"Svim muslimanima čestitam Ramazanski bajram, uz želje da ga provedete u dobrom zdravlju i rahatluku, u krugu porodice i svojih najbližih.Siguran sam da je ovaj veliki blagdan, koji nastupa nakon mjeseca posta, ojačao našu vjeru te nas ponukao da strpljenje i odlučnost usmjerimo u stvaranje bolje budućnosti za sve. Iako epidemiološka situacija pokazuje poboljšanje, i ovaj Bajram obilježavamo uz poštivanje mjera koje proporučuju zdravstveni stručnjaci, pazeći tako na svoje i zdravlje drugih. Uz želje da Vas ispuni posebno radošću, upućujem vam najljepše i najiskrenije želje", naveo je.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, regiji i dijaspori čestitku.

"U današnjem vremenu stalnih iskušenja, neka nam Bajram, kao kruna našeg nastojanja da budemo bolji pred Bogom i jedni prema drugima, bude inspiracija za jačanje zajedništva i međusobnog povjerenja. Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, regiji i dijaspori želim da bajramske dane provedu u zdravlju, miru i veselju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Neka nas ramazanski ibadeti i bajramska druženja podstaknu da budemo bolji ljudi, da budemo posvećeniji jedni drugima i da zajedno gradimo bolje i prosperitetnije društvo", kazao je.

Također, sretne blagdanske dane poželio je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

"U povodu velikog islamskog blagdana, Vama i svim vjernicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini upućujem najiskrenije čestitke. Neka vam predstojeći Bajram donese obilje blagoslova, mira i blagostanja. Želim da ove blagdanske dane provedete u ozračju vjerničkoga zajedništva, u dobrom zdravlju i obiteljskoj radosti. Neka vam je plemenit i uzvišen predstojeći Bajram", poručio je.

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić danas je uputio čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori u povodu predstojećeg Ramazanskog bajrama.

Pozvao je vjernike da bajramsku radost podijele sa komšijama. Istakao je da je poštivanje i uvažavanje drugog i drugačijeg jedna od najvećih vrijednosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

"Nadam se da smo iz proteklog mubarek mjeseca ramazana izvukli važne pouke, koje će nas snažno uvjeriti i opredijeliti da se nastavimo okupljati oko naših zajedničkih ciljeva i zajedničkih vrijednosti. Svakako, jedan od naših glavnih ciljeva je moderna i snažna država Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi građani, na svakom njenom pedlju, imati jednaka prava i jednake mogućnosti. Okupimo se i u narednom periodu zajedno nastavimo raditi na realizaciji ovog cilja", dodaje.

Ističe kako je važno da bajramsku radost podijelite sa vašim komšijama pravoslavcima, katolicima i drugima, baš kao što su to činili naši preci stotinama godina unazad. Poštivanje i uvažavanje drugog i drugačijeg je jedna od najvećih vrijednosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

"Dočekajmo ove bajramske dane kao bolji ljudi, oslonimo se jedni na druge, opredijeljeni da naš put treba biti utemeljen na vrijednom radu, pravdi, poštenju i istinskom moralu. To su vrijednosti koje trebamo svakodnevno pokazivati djelima kroz naše lične primjere. Uz iskrenu nadu da će Bajram donijeti radost u naše domove i našu jedinu domovinu, svima vama u Bosni i Hercegovini i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane, te da ih provedete s porodicom, rodbinom, komšijama i prijateljima, pridržavajući se važećih zdravstveno-epidemioloških mjera. Bajram šerif mubarek olsun", naveo je.