Popraviti status vojnika
27

Oglasio se novi ministar odbrane Rusije: Imamo haos, vojnike tjeraju iz civilnih bolnica

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Andrej Belousov, novi ministar odbrane Rusije je govoreći pred Vijećem Federacije u svome prvom govoru istakao je da je potrebno popraviti uslove za ruske vojnike.

“I novčane naknade vojnog osoblja koje sudjeluje u zoni Sjevernog vojnog okruga, i sve vrste plaćanja, danas smo podigli ljestvicu na najmanje 200 hiljada rubalja, ali život se ne svodi samo na novčano plaćanja, imamo na čemu raditi, to se odnosi i na stambeno zbrinjavanje sudionika Specijalne vojne operacije (ruski naziv za agresiju na Ukrajinu),” rekao je dužnosnik.

Pozornost planira posvetiti i vojnom zdravstvu. Prema Belousovu, danas su mnogi sudionici SVO-a suočeni sa situacijom u kojoj im se odbija prijem u civilne klinike, a vojne bolnice su prenatrpane.

"Mislim da je haos kada sudionike specijalne vojne operacije koji se vraćaju na odmor tjeraju iz civilnih medicinskih ustanova u bolnice koje su često jednostavno prenatrpane. Ovo pitanje treba riješiti", rekao je Belousov.

Belousov je kazao da će raditi na pitanju pretjerane birokratije, papirologije i da to treba riješiti u okviru sistema elektronske interakcije.

Predsjednica Valentina Matvienko , pak, izrazila je uvjerenje da kandidatu, nakon imenovanja, neće trebati puno vremena da se udubi u sve detalje.

Kako je objasnila press služba Vijeća Federacije, nakon konzultacija neće uslijediti otvorene ocjene. Rezultati razmatranja kandidata formaliziraju se odlukom Vijeća Federacije, koja se odmah šalje predsjedniku.

Dan ranije Vladimir Putin poslao je Vijeću Federacije popis kandidata za položaje u agencijama za provođenje zakona. Gotovo svi čelnici ministarstava zadržali su svoja mjesta; dogodila se samo jedna promjena, predsjednik Rusije je na mjesto ministra odbrane predložio Andreja Belousova, koji je prethodno obnašao dužnost prvog potpredsjednika vlade.