Zgrada Parlamenta BiH
71

Predstavnici stranaka Trojke, SNSD-a i HDZ-a stigli na sastanak u Sarajevu: Hoće li biti dogovora?

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Predstavnici stranaka Trojke (SDP, NiP i NS), HDZ-a i SNSD-a stigli su u zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) u kojoj se održava sastanak državne koalicije.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto rekao je da će na sastanku biti razgovarano o budžetu institucija i Planu rasta EU za BiH.

Naglasio je da su ova dva pitanja trenutno od najvećeg značaja za građane BiH, navodeći da Plan rasta ne prate samo reforme, nego i ozbiljna finansijska sredstva odobrena za BiH.

Također je kazao da se ostalo pri stavu da je moguće zakonom rješavati način odabira sudija Ustavnog suda BiH.

"Nije moguće ispratiti strane sudije zakonom, mora biti izmjena Ustava, to je jasno i u svim razgovorima do sada o ovoj temi, išlo se u ovom smjeru. Zbog toga je jako bitno da u narednom periodu nastavimo razgovarati o daljem uređenju suda", rekao je Forto.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas za medije da je za nastavak saradnje unutar koalicije potrebno da se ispoštuju raniji dogovori.

"Ono što smo ranije dogovorili nije ništa ispunjeno. Od Ustavnog suda do mnogo čega drugog. Mislim da se nije moguće kretati i dalje ukoliko se ne ispoštuju raniji dogovori. Naš interes je da sudije Ustavnog suda BiH ne budu stranci", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.