Objavio na blogu
29

Britanski ambasador: Nevjerovatne su optužbe da smo sakrili Davora Dragičevića u našem uredu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Britanski ambasador u BiH Matthew Field osvrnuo se u najnovijem blogu na određena dešavanja u proteklom periodu, te je ujedno najavio i na čemu će ambasada na čijem je on čelu raditi u narednom periodu.

"Ne mogu reći da smo odmarali, jer nekada su određene izjave toliko nevjerovatne da na njih morate odgovoriti – Britanska ambasada je organizovala proteste u Banja Luci, a Davora Dragičevića smo sakrili u našem uredu?! Sa ozbiljnije strane, imao sam priliku da se pridružim ljudima iz cijele BiH u opraštanju sa lordom “Paddy” Ashdownom, neumornim i odlučnim prijateljem ove zemlje. Vodeći se njegovim primjerom, pridružio sam se kolegama iz Ambasade u planiranju aktivnosti za godinu koja je pred nama", naveo je Field.

Navodi da je tema za diskusiju bilo mnogo, poput "kako možemo bolje pomoći BiH da bude stabilna i prosperitetna, te da ispunjava potrebe i težnje svojih građana".

"Još jednom me je impresionirala odlučnost ove grupe ljudi, većina su i sami građani ove zemlje, da naprave pozitivnu razliku. Imali smo i dodatnu priliku, ali i odgovornost, u vidu udvostručenja podrške za Zapadni Balkan, koje je premijerka May najavila prošlog ljeta. Sasvim slučajno, dok smo mi radili na našim planovima u Sarajevu, mladi Chevening stipendisti iz BiH pridružili su se svojim kolegama iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o budućim partnerstvima nakon Brexita – događaja koji je pred nama i koji će zasigurno uticati na Ujedinjeno Kraljevstvo, ali koji neće promjeniti naš fokus na Zapadni Balkan", istaknuo je ambasador.

Kazao je da su u zemlji u kojoj je korupcija tako endemična, tražili partnere sa kojima bi se udružili u ozbiljnoj borbi protiv ove bolesti koja uništava živote, od kupljenih diploma do “poklona” koje treba dati da bi se dobila ljekarska usluga.

Pitali su šta je potrebno da se dođe do presuda u visoko-profilnim slučajevima korupcije u budućnosti.

Čak ni sa udvostručenim programom podrške UK ne može raditi u svim ovim "oblastima, a, naravno, tu su i mnoge druge velike zemlje i organizacije koje imaju svoje programe. Stoga sada radimo na finalnoj razradi planova kako bi svoje napore usmjerili na oblasti u kojima će pozitivan efekat tih aktivnosti najviše osjetiti sami građani BiH i gdje imamo ozbiljne i kredibilne partnere koji bi radili sa nama", naveo je u blogu.

Neki od projekata za koje već sada znaju da će ih nastaviti provoditi u narednom periodu su:

- Učinkovit sistem sprečavanja konflikta interesa, primjenjen na svim izabranim i imenovanim javnim službenicima. - Depolitizacija javnih preduzeća, unapređenje njihovog upravljačkog sistema i efikasnosti, te njihovo usmjeravanje na potrošače. - Transparentnost javne potrošnje – omogućiti građanima da vide na šta i gdje je potrošen njihov novac. - Proširenje programa Chevening stipendiranja – pune stipendije za master studij iz bilo koje oblasti na bilo kom univerzitetu u UK koje omogućavaju da stečene nove vještine i iskustva se donesu u BiH. - Smanjenje administrativnih prepreka za biznise, putem jednošalterskog i drugih online procesa. - Podrška lokalnim zajednicama koje su pogođene migrantskim kretanjima. - Programi obuke koledža za odbranu – prilika da istaknuti oficiri iz BiH dobiju obuku na nekim od najboljih britanskih studijskih programa, sa fokusom na međunarodne misije i liderstvo. - Učinkovita potraga za nestalim – proistekla iz preuzetih obaveza na saradnju na nacionalnom i regionalnom nivou dogovorenih na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu. - Podrška školama širom BiH u uvođenju rješavanja problema, kritičkog razmišljanja i vještina kodiranja putem projekta “Škole za 21. vijek” koji provodi British Council.
  • Nastaviću sa vama dijeliti informacije o našim novim aktivnostima kada iste bude potvrđene, a zaista bih cijenio vaše komentare o tome na koje još načine možemo pomoći ovoj zemlji da napreduje.