Poruke ohrabrenja
0

Davor Dragičević: Presuda iz Živinica je pokazala da barem "P" od pravde postoji u BiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Članovi grupe Pravda za Davida danas su pružili podršku porodicama četvorice mladića koji su prije osam godina poginuli na Površinskom kopu Dubrave kod Živinica.
Davidov otac Davor Dragičević prisustvovao je izricanju presude, a kako je kazao na kraju, ishod postupka pokazao je da barem "P" od pravde u Bosni i Hercegovini ipak postoji.

Dragičević je nakon izricanja presude kazao da se nada da je skupa sa ostalim članovima grupe barem jednim dijelom ublažio bol i patnju roditelja poginulih mladića, koja traje već više od osam godina.

"Naravno, djecu niko ne može vratiti, ali vidimo da se u Bosni i Hercegovini barem malo pokreću postupci. U BiH kolektivna pravda ne postoji, ali je ova presuda pokazala da postoji barem 'P' od pravde. Sada tražimo svi iskonsku i istinsku pravdu za svu djecu i građane BiH", naveo je Dragičević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Navodi da niko u BiH neće odustati od svoje borbe, istaknuvši da se polako vraća povjerenje u državne institucije.

"Niko ne smije odustati zbog druge djece i građana. Mogu slobodno reći da će nam biti bolje u BiH onda kada mi postanemo bolji ljudi, a vidimo da za to ima resursa. Ipak, opet ponavljam, tu djecu niko ne može vratiti, ali trebamo na neki način biti zadovoljni", poručio je Dragičević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Podršku roditeljima poginulih mladića danas su pružili i članovi Sindikata solidarnosti TK.

Na kraju podsjetimo da je danas u Općinskom sudu u Živinicama izrečena osuđujuća presuda za šestoricu rukovodilaca na Površinskom kopu Dubrave za nepravilnosti u svom radu, a koje su za posljedicu imale pogibiju četvorice mladića.

Slučaj je to iz 2015. godine, kada su prilikom izvlačenja uglja, smrtno stradali Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Edin Herić. Njih je žive zatrpao odron zemlje koji se obrušio.