Nemogućnost dokazivanja
45

Kap koja je prelila čašu: Kako se ugasila borba za istinu o smrti Davida Dragičevića

A. L.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Vijest da je obustavljena istraga u predmetu koji ima veze sa stradanjem Davida Dragičevića zapala je za oko mnogima koji prate ovaj slučaj, pa smo tim povodom kontaktirali advokata porodice Dragičević Ifeta Ferageta da nam pojasni kako je do toga došlo.

Za početak recimo da je Tužilaštvo BiH vratilo istragu protiv Đorđa Rađena i Alena Kukića, a koja je vezana za neovlašteno skidanje snimaka kretanja Davida Dragičevića iz sporne noći, Okružnom Tužilaštvu u Banjoj Luci. Nakon toga je istraga obustavljena.

Feraget kaže da je to bila kap koja je prelila čašu da Davidov otac kaže i njemu da prekine saradnju s Tužilaštvom. Prethodno, prije godinu dana, i sam Davor je odlučio odustati od pravne borbe jer, kako je kazao, više nema povjerenja u rad Tužilaštva BiH. Od tada je advokat Feraget nastavio komunikaciju s Tužilaštvom što je i on prekinuo u srijedu nakon molbe Davora.

"Naravno, to nema nikakve veze s našim odnosima. To je njegova volja, ja sam je ispoštovao i obavijestio tužiteljicu. Ipak, to ni u kojem slučaju ne utiče na dalju istragu u tom predmetu", kazao je Feraget i pojasnio nam da oštećeni ne može svojim odustajanjem obustaviti istragu.

"To je više njegov emotivni stav. Ja Davora potpuno razumijem. Djelotvorna istraga se ne može voditi poslije šest godina. A, ako se vodi, onda se treba voditi istraga o istrazi. Treba kazniti sve one tužioce i ovlaštena službena lica koja su dovela do toga da se danas ne može dokazati ko je ubio Davida Dragičevića", kaže Feraget.

Feraget tvrdi da okolnosti koje su poznate ukazuju na moguću povezanost tužioca iz predmeta Dalibora Vreće sa zataškavanjem ubistva, kao i Okružnog i Republičkog javnog Tužilaštva.

"Teško bi bilo sve to sumirati u nekoliko rečenica, ali u suštini radi se o tome da od početka Okružno javno Tužilaštvo nije vodilo odgovarajuću istragu. Privatna lica nemaju ništa sa skidanja video nadzora. Đorđe Rađen je prijavio krađu u kući koja se nije desila. Davidovo tijelo nije upalo u neki kanal itd... Ovdje se radi o organizovanom kriminalu", kaže Feraget pa pojašnjava kako razumije i frustriranost Tužilaštva BiH koje radi na slučajevima ubistva "gdje dokazi nisu blagovremeno pribavljeni, nego su uništavani, tragovi su podmetani itd."

Dodaje da ovo sve skupa ostavlja gorak ukus u ustima.

"Nada još uvijek postoji da će Tužilaštvo pronaći dovoljno elemenata za sveobuhvatnu istragu. Ovo će biti jedna trajna mrlja koju nikad niko neće moći izbrisati. Dalibor Vrećo nije mogao voditi istragu jer niko ne može protiv sebe voditi istragu. Očigledno je da nama ne trebaju samo strane sudije, nego i strani tužioci", dodaje.

Tužilaštvo BiH je istragu u ovom predmetu preuzelo prije tri godine, ali optužnica još nikad nije podignuta.

"Još nemamo konkretne rezultate. Jako puno je urađeno, moram naglasiti. Ali, problem je kad prvi tužilac ne uradi sve što treba i onemogući dalju detaljnu istragu. Onda moramo provesti istragu o istrazi i kazniti odgovorne tužioce i policajce", rekao je Feraget.

Na kraju ukazuje i na, po njemu, ključnu odgovornost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

"Oni imaju odjel koji kontrolište efikasnost istraga. Ako se oni neće s tim bavitim, onda šta mi možemo očekivati?", upitao se Feraget.